Konačno je stigao i dugoočekivani crnogorski Bukvar, ali mu se pretjerano nisu obradovali đaci prvaci, a pogotovo njihovi roditelji.

bukvar crnogorski

Podgoričanka, majka đaka prvaka, nije mogla da sakrije svoje zaprepašćenje i ogorčenje, a fotografije na kojima je zabilježila segmente iz Bukvara postavila je na svoj Fejsbuk profil uz komentar:

"Danas smo dobili Bukvar. Bukvalno mi se plače. Moje dijete 50 odsto ovih izmišljenih riječi i slova ne umije da izgovori, ja ne mogu 30 odsto uz sve napore“, napisala je Podgoričanka.

Njeni prijatelji sa Facebooka nisu bili ništa manje šokirani novim crnogorskim "Bukvarom" i začas su se ispod statusa i fotografija novog bukvara našle desetine komentara u istom tonu.

"Ovo sijeno postade Ćeno… Ćede je ok, a ovo ostalo prvi put čujem. Izvinjavam se, Maśa je isto ok. U principu Ć se govori a ovo drugo turbo crnogorsko slovo je sprdačina“, jedan je od komentara.

"Ko napiše nova dva turbo crnogorska slova u svim varijantama bez pomoći bukvara dajem 100 evra“, dodao je jedan roditelj.

"Šta je źato? Zlato na CG? Ne kapiram stvarno“, nastavili su da kritikuju Bukvar.

"Dosta je bilo hercegovakko-nikšićkog gramatičkog terora. Ova država je uzela stvar u svoje ruke i književni jezik preoblikovala po uzoru na zavodničku lingvističku tradiciju svog kulturnog jezgra — Podgorice. Obrazovanje je konačno na našoj strani i očekujemo da od 2018. počne nova era“, napisao je u komentaru jedan korisnik Facebooka.

„Je li ovo stvarno Bukvar iz koga uče djeca? Recite mi da nije istina. Molim vas…“, samo je još jedan komentar na društvenim mrežama.