Povodom Dana majke Zemlje, u Trebinju su se na gradskoj pijaci, u organizaciji "Slow food zajednice hrane", predstavili mali proizvođači lokalnih proizvoda.

slow food

"Slow food" je velika organizacija koja od 1986. godine okuplja preko 100.000 članova i preko 2.400 zajednica hrane. Cilj je pokušati da se spasi sva lokalna hrana, uz osnaživanje malih i srednjih proizvođača.

"Ako govorimo generalno o zdravoj hrani, ono što je lokalno je i najzdravije i poželjno je da se domaća gazdinstva pomognu", kaže Gordana Radovanović, ispred "Slow food" Trebinje i dodaje da je cilj da se sačuva ono što je naše - lokalno, domaće, ono ima ukuse iz našeg djetinjstva kao što je trebinjski jabučar paradajz, boranija roga, vina, sir iz ulja, mijeha...

Božo Vlačić je jedan od proizvođača koga je Turistička organizacija grada Trebinja pozvala da ponudi svoje proizvode na današnjem štandu zdrave hrane.

slow food

"Predstavljam se sa smokvom. Moj projekat je od sadnice do prerade lista od smokve. Imam svježu smokvu, prerađujem zelene smokve u slatko, sušim ih, pravim slatko od zrele smokve, džem i pekmez bez šećera. Na mom štandu su i rakije, likeri, brašno i čajevi od lista smokve", rekao je Vlačić.

Štand "Slow food" zainteresovao je veliki broj posjetilaca našeg grada, kao i gostiju. Mnogi od njih su pitali na koji način mogu da dođu do tih autohtonih proizvoda, koji su, kako kažu, među rijetkima u čiji kvalitet ne sumnjaju.