Svijet ima novu “prestonicu munja”, nakon što je NASA ustanovila da je to na zapadu Venecuele, na mjestu gdje se rijeka Katatumbo ulijeva u jezero Marakaibo.

munje venecuela (4)

Po Nasinom izvještaju, ovo područje je zaslužilo da se zove “prestonica munja”, jer ima prosječnu stopu od 233 munje po kvadratnom kilometru godišnje. Do ovog mjerenja, titulu je držao bazen Konga u Africi.

munje venecuela

Jezero Marakaibo (šp. Lago de Maracaibo, Lago del Zulia) je jezero i morski zaliv (po nekima kontinentalno more) na sjeverozapadu Venecuele.

Na sjeveru je povezano plitkim kanalom San Karlos (dubina od dva do četiri metra) sa Venecuelanskim zalivom. Vodu prima iz mnoštva rijeka od kojih je najveća Katatumbo, dok je voda u jezeru je poluslana.

munje venecuela

Ovo je najveće jezero Južne Amerike, sa površinom od 13.210 km². Ovo je i jedno od najstarijih jezera na svijetu (po nekim ocjenama drugo po starosti), na čijim obalama živi četvrtina stanovništva Venecuele.

munje venecuela

Nauka smatra da nekoliko razloga utiče na fenomen udara gromova - jezero okružuju visoke planine i sa njih se hladan vazduh spušta na jezero. Topli vazduh sa jezera se diže u visinu, tako da je oko jezera uvijek vjetrovito. Isparenja sa jezera i vlaga koja pristiže sa mora stvaraju veliku oblačnu masu nad jezerom.

munje venecuela

Oluje se uglavnom formiraju noću, kada se planinski povjetarac spušta do jezera i spaja se preko toplog - vlažnog vazduha iznad jezera.

munje venecuela

Ovaj fenomen je 2015. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda zbog najvećeg broja munja po kilometru kvadratnom.