Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenili su da je uručivanje Upitnika Evropske komisije istorijski dan za BiH.

Upitnik Evropske komisije u elektronskoj formi sadrži 3.242 pitanja podijeljena u 33 poglavlja.

Zvizdić je na konferenciji za novinare u Sarajevu naveo da se prva pitanja odnose na političko stanje i demokratiju prava.

On je napomenuo da je za kandidatski status jedino bitno, adekvatno i profesionalno odgovaranje na pitanja, te da nema nikakvih drugih uslova.

Zvizdić je izrazio bojazan da bi politička neslaganja mogla biti jedina koja bi usporila odogovaranje na Upitnik EU.

Evropski komesar Johanes Han rekao je da će odgovaranje na pitanja predstavljati svojevrstan test za institucije i mehanizam koordinacije.

On je izrazio nadu da će i u BiH, kao što je to bio slučaj i sa drugim zemljama nakon uručivanja Upitnika, doći do porasta stranih investicija.

Han je napomenuo da će BiH u ovom upitniku biti ocjenjivana prema kriterijumima EU.

"To je proces koji donosi benefit, mir, stabilnost i blagostanje kod građana, odnosno više novca u njihovom džepu, bolje perspektive i manje potreba za migracijama", poručio je evropski komesar.

On je uporedio elektronsku formu upitnika sa bankarskom karticom koja se može trošiti samo kad se napuni.

Nakon svečanog uručivanja Upitnika Han je održao sastanak sa Zvizdićem, ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Han će se danas sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a predviđen je i susret sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom, te predstavnicima entitetskih vlada.