Centar javne bezbjednosti Trebinje je danas održao konferenciju za medije na kojoj su rad Centra i rezultate iz mjeseca novembra predstavili načelnik Centra Žarko Laketa, načelnik Sektora policije Siniša Laketa i načelnik Sektora kriminalističke policije Bojan Dabić.

cjb trebinje

S obzirom da je ovo posljednja redovna konferencija za medije u ovoj kalendarskoj godini načelnik je istakao kako je zadovoljan rezultatima rada Centra do sada u 2016. godini.

Ono što je, takođe, vrijedno pomena jeste i pokazna vježba koja je uspješno realizovana, a koja je pokazala da su policijski službenici sposobni da adekvatno i u najbržem vremenskom periodu adekvatno odgovore na sve bezbjednosne izazove koje nosi današnje vrijeme.

On je istakao kako će u narednom periodu biti pojačano prisustvo policijskih službenika na ulicima, prije svega u Gradu Trebinju s obzirom na otvaranje „Zimzograda“ i samim tim veću cirkulaciju ljudi.

Načelnik Sektora policije je u svom izlaganju istakao kako se broj evidnetiranih narušavanja javnog reda i mira smanjio za oko 16%, dok je broj prekršaja smanjen za skoro 30% u odnosu na novembar 2015. godine. Takođe, pozvao je sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju zakonskih propisa o upotrebi zimske opreme.

On je istakao da 31. decembra 2016. godine, ističe zakonski rok za zamjenu oružnih listova oružja za ličnu bezbjednost, pa je apelovao na građane da na vrijeme izvrše zamjenu.

Načelnik Sektora kriminalističke policije je istakao kako se broj krivičnih djela iz grupe krivičnih djela iz opšteg kriminaliteta smanjio za oko 12%, a broj imovinskih krivičnih djela za oko 17%.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela opšteg kriminlaiteta iznosi oko 82,61% dok je koeficijnet rasvijetljenosti imovinskih krivičnih djela oko 60%.