U hotelu "Leotar" sinoć je premijerno prikazan istraživački film "Terma", koautora Milanke Kovačević, Slobodana Golubovića i Amarilda Gutića.

film terma

Film u 28 minuta pokriva jednu deceniju dešavanja vezanih za Rudnik i termoelektranu /RiTE/ "Gacko", gdje se prikazuje odnos prema javnim preduzećima, koja su vlasništvo svih građana Republike Srpske i koja bi iz toga razloga trebala da budu briga svih nas.

"Prema javnim preduzećima se odnosimo nezainteresovano - kao potrošači, a oni koji upravljaju njima se ponašaju kao da je to njihovo vlasništvo. Mislim da imamo, u suštini, korupciju koja je najveći problem", kazala je Milanka Kovačević, novinar "Radio Gacka".

Ona je istakla da je jedan od najvećih problema korupcije i nezakonitih radnji u javnim preduzećima, što su njihovi rukovodioci ujedno i partijski kadrovi, kojima su partijski interesi iznad ekonomskih.

"I upravo zbog toga je ovakva situacija sa javnim preduzećima, gdje gotovo sva posluju negativno što je pogubno za Republiku Srpsku", navela je Kovačević.

Akteri filma su politički i ekonomski faktori i to, između ostalih, direktor Rudnika "Gacko" Srđan Milović, ekonomski analitičar Svetlana Cenić, Dragomir Čulič, predsjednik sindikalne organizacije RiTE "Gacko" Željko Tepavčević, Milan Jovičić...

Ovaj film je prikazan u okviru Sedmice protiv korupcije, a nakon Trebinja prikazaće se u Gacku, Banjaluci, Sarajevu...