Odbornici trebinjske skupštine su na prvom redovnom zasjedanju usvojili prijedlog osnivanja Agrarnog fonda, koji ima za cilj unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, a većina je svoj glas dala i za formiranje Javne ustanove "Bazeni" d.o.o., koja će gazdovati objektima vodenih sportova.

skupstina trebinje

Načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zoran Milošević kazao je da su brojne komparativne prednosti u poljoprivredi kao što su položaj reljefa, klimatske karakteristike, plodno i kvalitetno zemljište koje je u najvećem dijelu pokriveno sistemom za navodnjavanje,

"Osnivanje Agrarnog fonda omogućiće privrednim gazdinstvima ostvarivanje prava na podsticaj na mnogo lakši i jednostavniji način, povećanju gajenja voća, povrća, žitarica i drugih poljoprivrednih kultura, intenzivan razvoj stočarstva, kao i veće finansijske efekte u agraru", rekao je Milošević.

On je istakao da će zaposleni u Agrarnom fondz biti iz odsjeka za poljoprivredu Gradske uprave, dok će se sredstva za finansiranje Agrarnog fonda obezbijeđivaće se iz budžeta grada, Vlade Republike Srpske, pristupnih fondova Evropske unije, donacija i sponzorstava domaćih i stranih fizičkih i pravnih lica i prihoda koje fond ostvari obavljanjem poslova iz svoje nadležnosti.

Sredstva za plate zaposlenih u Agrarnom fondu će se preusmjeriti iz budžeta grada Trebinja, a nakon što fond i zvanično bude registrovan kod nadležnih organa.

Do imenovanja direktora Agrarnog fonda, fondom će upravljati Veselin Dutina, diplomirani poljoprivredni inženjer.

Početni kapital fonda je 200.000 KM.

Odbornici opozicije nisu podržali osnivanje Agrarnog fonda, navodeći da im se ideja sviđa, ali da ima dosta nedorečenosti, nejasnoće i neobličenosti u samom tekstu odluke o osnivanju fonda, zbog kojih su i uskratili podršku.

"Nije dovoljno samo prepisati neku nomenklaturu i usvojiti je bez analize i rasprave, kao i predviđanja koji se odnose na postizanje rezultata", istakli su u redovima opozicije.

OSNOVANA USTANOVA "BAZENI" TREBINJE

Objektima vodenih sportova u narednom periodu će upravljati Javna ustanova "Bazeni" d.o.o. Trebinje, u koju će u narednom periodu preći da radi i određen broj radnika ustanove "Trebinjesport".

Nova ustanova će gazdovati otvorenim olimpijskim bazenom "Banje", kao i kupalištem Bregovi.

Pod ovu ustanovu potpašće i zatvoreni olimpijski bazen čija gradnja treba da počne do kraja ove godine na lokalitetu Abazovine.

Do imenovanja novog direktora, funkciju direktora "Bazena" vršiće Zoran Čučković.

Predstavnici opozicije, koja nije podržala osnivanje nove ustanove, zamjerili su što se ova ustanova ne osniva nakon izgradnje zatvorenog bazena.

PORESKA STOPA 0,10 ODSTO

Odbornici su donijeli odluku da poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti bude 0,10 odsto.

Odluka je donesena jednoglasno.