Nagradu "Kapetan Miša Anastasijević" večeras je u Banjaluci, u ime grada Trebinja, primio zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić.

Kapetan misa nagrada

Ovo značajno priznanje dodijeljeno je našem gradu u kategoriji kulturne prestonice Republike Srpske, koja se dodjeljuje najzaslužnijim i najperspektivnijim gradovima, institucijama, kompanijama i pojedincima.

Ćurić je istakao da je ova nagrada dodatna obaveza da se postignu još bolji rezultati kako na kulturnom, tako i na svakom drugom polju u gradu Trebinju.

"Drago mi je što sam imao priliku da u ime grada Trebinja primim ovo značajno priznanje. Ujedno čestitam svima koji su dobili ovu prestižnu nagradu", rekao je Ćurić.

Priznanje zajednički dodjeljuju Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet u Novom Sadu i Agencija Media Invent iz Novog Sada.

Prema ocjeni žirija, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, probrao je zasluge za priznanje "Miša Anastasijević", prvenstveno zbog pozitivnog, odnosno vizionarskog pristupa društvenom i ekonomskom razvoju Trebinja i Srpske.

"Trebinje je zaslužno za ovu nagradu, prvenstveno zbog svojih razvojnih potencijala i postignutih rezultata u oblasti kulture, turizma, duhovnosti", istakli su članovi žirija.

Plaketa i statua srpskog trgovca i dobrotvora Miše Anastasijevića iz 19. vijeka je autorsko djelo poznatog, savremenog srpskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda.

Prestižnu nagradu ove godine su dobili, između ostalih, Podrumi Vukoje 1982, EFT, Narodno pozorište RS, kompanija M:tel.

Ovo priznanje se u Srbiji dodjeljuje privrednim i društvenim stvaraocima od 2000. godine, a već pet godina i na "Dunavskom biznis forumu" najboljim privrednicima iz 14 zemalja Podunavlja.

Među ranijim dobitnicima ovog visokog priznanja su i jedan od najcjenjenijih srpskih hirurga u svijetu akademik Zoran Krivokapić, reditelj Emir Kusturica, glumica Mira Banjac, proslavljeni violinista Jovan Kolundžija, atletičarka Ivana Španović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, vlasnik "MK grupe" Miodrag Kostić, generalni menadžer "Hemofarma" Ronald Seliger i mnogi drugi.