Poljoprivrednicima na području opštine Bileća biće godišnje isplaćivane subvencije od 200.000 do 300.000 KM, ističe načelnik te opštine Miljan Aleksić.

protesti boraca bileca

On napominje da bi uskoro trebalo da bude pokrenuta proizvodnja u "Kovnici", te otvorena nova fabrika prehrambenih proizvoda.

Prioritet opštinske administracije biće oživljavanje sela, naglašava Aleksić u intervjuu Srni i najavljuje završavanje projekta vodosnabdijevanja, kako bi i preostala sela - Baljci, Meka Gruda i Korita, dobila vodu za piće.

Načelnik je svjestan da opština nema mnogo proizvodnih mjesta za zapošljavanje i najavljuje da će biti pokrenuta proizvodnja u fabrici otkovaka i armatura "Kovnica", koja je uoči rata zapošljavala 900 radnika.

"Već se javilo nekoliko kupaca, a prije nekoliko mjeseci boravio sam u Rusiji i razgovarao sa partnerima zainteresovanim za ovu fabriku, koja je u stečaju", precizira Aleksić.

On navodi da mu je i predsjednik koncerna "Svislajon-Takovo" Rodoljub Drašković potvrdio da ima namjeru da u bilećkoj opštini otvori fabriku prehrambenih proizvoda, čime bi se stvorili uslovi za zapošljavanje većeg broja radnika.

Takođe, postoje obećanja njemačke firme "Henkel" da će još radnika zaposliti u svojoj fabrici u Bileći.

"Velike nade, kada je u pitanju zapošljavanje i razvoj opštine, polažemo u realizaciju projekta `HE Dabar`, jer će mašinska i upravna zgrada biti smještene na području Bileće", ističe Aleksić za Srnu.

Razvojnu šansu Aleksić vidi i u turizmu, navodeći da je u posljednjem periodu oko Bilećkog jezera prodato 28 placeva Rusima, Dancima, Česima...

Na području Bilećkog jezera u toku je gradnja turističko-sportsko-rekreativnog kompleksa "Bileća - grad jezero", čime će značajno biti promijenjena privredna slika opštine.

Aleksić napominje da će uz pomoć institucija Republike Srpske lakše i brže realizovati sve planove i naglaša da njihova pomoć nije izostajala ni u prethodnom periodu.

Načelnik podsjeća da je tokom njegovog proteklog četvorogodišnjeg mandata zaposleno oko 500 stanovnika, te da je pola miliona KM iz budžeta podijeljeno poljoprivrednicima, kao i da su relizovani značajni projekti.

Aleksić kaže da "načelniku opštine nije mjesto u kancelariji - već na terenu", te da su načelnici odjeljenja tu da završe papirologiju i druge kancelarijske stvari".