NAGRADA ZA ANDREU VUKASOVIĆ – Lijeva obala Trebišnjice bi mogla da postane velika ATRAKCIJA

Izvor: ekapija.com Foto: ekapija.com
TREBINJELIVE 05. 12. 2016. - 12:34h

Lijeva obala rijeke Trebišnjice u Trebinju, na potezu do Kamenog mosta do zgrade bivše željezničke stanice, mogla bi da postane omiljeno mjesto za okupljanje i relaksaciju građana i gostiju tog grada.

Lijeva obala trebisnjice andrea vukasovic

Ovom idejom vodila se mlada arhitektica Andrea Vukasović, koja se u svom diplomskom radu na banjalučkom Arhitektonskom fakultetu bavila uređenjem dijela Obale Luke Vukalovića, piše „eKapija“.

Zona skvera, gradske terase, kajak-kanu kluba, te zona za djecu, sadržaji su koji bi svojom atrakcijom privukli građane i oživjeli ovaj dio obale Trebišnjice.

Prema riječima Andree Vukasović, sada studentice prve godine Master studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, koncept projekta se zasniva na ideji kreiranja tzv. „scene za gradski život“.

– Pod pojmom „scene“ podrazumijeva se mreža različitih prostora i ambijenata koji bi pospješili javni prostor i javni život grada Trebinja uopšte, s tim da je akcenat bio na projektovanju otvorenih javnih prostora – kaže Vukasović za portal eKapija.

Dodaje da je projektom predviđena izgradnja keja uz rijeku i to na dva nivoa.

Prva promenada je smještena u okviru već postojeće ulice, a druga je projektovana na samom rubu obale, odignuta za jedan metar od nivoa vode.

U okviru njih predviđene su pješačka i biciklistička staza, kao i elementi mobilijara u vidu klupa, osvjetljenja i slično.

Ovi sadržaji se kroz Prijedlog uređenja dijela Obale Luke Vukalovića uvezuju kroz četiri funkcionalno i ambijentalno različite zone.

Kako objašnjava naša sagovornica, zona skvera je namijenjena za različite vrste društvenog okupljajnja, dok je u svakodnevici to prostor predaha i relaksacije.

Dalje, zona gradske terase je prostor ljetne scene. Na njoj se mogu odvijati filmske projekcije, odigravati predstave i različiti performansi.

S druge strane, budući da se sa ove tzv. terase pružaju krasne vizure ka jednom od simbola grada Trebinja – Starom gradu, i kućama u vidu vertikalnog ruba koje se ogledaju u vodi, ovo je i mjesto kontemplacije i susreta sa duhom minulog vremena – kaže Vukasović.

Tu je i zona kajak-kanu kluba sa gledalištem namijenjena prvenstveno sportsko-rekreativnim sadržajima.

Autorka projekta objašnjava da je u okviru te zone projektovan mol kao pristanište za kajake i čamce, ali i gledalište sa koga se mogu pratiti dešavanja poput takmičenja za sportove na vodi.

Cijeli ovaj prostor funkcioniše i kao ljetna plaža. Ispred gledališta je projektovana plitka vodena površina, koja služi za rashlađivanje u vrelim ljetnim mjesecima. Na rubu ove zone smještene su javne sanitarije i garderobe, kao i lounge bar sa krasnim vizurama ka rijeci i gradu.

Lijeva obala trebisnjice andrea vukasovic

Četvrta zona ispred zgrade bivše željezničke stanice je prostor predviđen za dječiju igru i rekreaciju.

Najatraktivniji dio ove zone su fontane u vidu prskalica, pa je ovo mjesto wet play-a, odnosno dječije igre koja uključuje element vode – navodi Andrea Vukasović.

Kako kaže, prilikom projektovanja naročito se vodilo računa da svaka promjena bude suptilna i da ne naruši postojeći duh i kvalitet mjesta.

Sve intervencije koje su predviđene, bilo da je riječ o izmjenema već postojećih struktura ili o kreiranju novih, uklapaju se u postojeću arhitekturu grada i principe gradnje koji na ovom prostoru postoje oduvijek. Autohtoni materijali za ovo podneblje su kamen i drvo, pa su oni predviđeni i u ovom projektu.

Budući da sada Obala Luke Vukalovića gotovo nema sadržaja, Vukasović kaže da bi najveća promjena bila upravo njeno aktiviranje.

– To bi dalo povoda građanima da se zadrže na obali i tu provedu veći dio slobodnog vremena. Svjedoci smo da je sfera javnog života u gradovima generalno izgubila na svojoj snazi. S jedne strane ljudi imaju malo slobodnog vremena, a s druge ne postoje adekvatni javni prostori koji bi ljudima bili dovoljno atraktivni da se u njima zadrže. Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta jeste obogatiti javni gradski prostor Trebinja.

Upravo zbog te suptilnosti i promjena koje nisu drastične, ovakav projekat je krajnje realan i izvodljiv za naše uslove, kaže sagovornica eKapije.

Osim toga, projektovanje po principu zona i njihovog međusobnog povezivanja, omogućilo bi faznu gradnju što je svakako značajno prilikom realizacije ovakvih projekata.

Andrea Vukasović je za Prijedlog uređenja dijela Obale Luke Vukalovića u Trebinju dobila i nagradu na ovogodišnjem Salonu urbanizma u Sremskoj Mitrovici.

Rad je prijavila zajedno sa mentorkom doc. dr Malinom Čvoro u kategoriji studentskih radova.

– U toj kategoriji na izložbi su predstavljena ukupno 32 rada, a dodijeljeno 11 nagrada. Jedna od nagrada dodijeljena je i mom radu. Iako je cilj bio napraviti urbanističku studiju i ispitati mogućnosti transformacije dijela obale Trebišnjice za potrebe studentskog zadatka, izbor rada i dodjela nagrade dosta govore o njegovom potencijalu.

Lijeva obala trebisnjice andrea vukasovic

Kaže da u Trebinju posljednjih godina vlada trend uređenja riječnih obala i izgradnje kejeva, u odnosu na druge gradove RS, te se i ovaj projekat nadovezuje na već postojeći trend.

S obzirom na pozitivne kritike rada, Vukasović se nada da će njena vizija skrenuti pažnju i probuditi interesovanje zajednice.

Ukoliko bi došlo do realizacije projeka, korist bi imali ne samo građani nego i turisti.

– Ne smije se zaboraviti i činjenica da je Trebinje jedan od najljepših gradova Bosne i Hercegovine, te da je u posljednje vrijeme postao izuzetno atraktivna turistička destinacija. Realizacijom jednog ovakvog projekta, grad bi dodatno dobio na atraktivnosti, te privukao veći broj turista. Samim tim, u dugoročnom smislu, grad bi imao dodatne beneficije – poručuje autorka ovog projekta.

TAGOVI:

Komentari

Ovo bi bilo sjajno da se napravi,samo trebaju velike pare za ovaj proekat!

Odgovori

Sve je to lijepa zamisao, ali da budemo realni Trebinje treba da se širi. Taj dio grada je dovoljno atraktivan i sada da bi se dodatko kindjurio. Svaka cast ovoj studentici ali ima dosta prostora nizvodno ili uzvodno koji bi trebali da se kultivišu u tom pogledu.

Odgovori

Svaka cast na trudu i primjenjenom znanju ali po mom misljenju ovo je nekako previse modernisticki. Trebinju trebaju svakako funkcionalni sadrzaji ali po nekakvom autohtonom stilu, svojstveno Hercegovini.

Odgovori

Svuda u Svijetu se prave turistički i sportski objekti pored vode samo uTrebinju NEMOŽE jer su to Javne površine. Ono što pojedincima odgovara sve se može promjeniti samo regulacioni plan obale stoji iz 1970 g. i on se ne može mijenjati.Vjerovatno će moći i on kada ove naše ljakse garniture od 1990 g.nauče plivati..Njima je u interesu da rijeka ne bude Turistička destinacija.Vjerovatno bi se donekle izgubio Turistički sadržaj u centru grada a ovi Irvasi vole da ubijaju asvalt.

Odgovori

“NE MOŽE“

Odgovori

Ja bih ovo stavio pod platane……ljeti zimzograd a zimi bazen a kad budu neki sajmovi isto pod platane.Nije mi jasno kako joj je palo na pamet tu da stavi…..pa nije slucajno Rocko Grad sunca stavio tamo…..grad treba da se siri i otvara a ne jedni drugima po glavi da hodamo.Svakako treba rijeku i vodu koju Trebinje ima vise koristiti…… kao sto rekoh treba napraviti pjescanu plazu na Bregovima kao i bar koji ljetni restroran/kafic/ pored Perovica mosta.Zatim na Jazini trebao bi neki bager uzvodno kamencine da povadi i tako bi se i bazen prosirio. Isto tako bazeni su potpuno neiskoristeni kao i prostor oko njih……kako su napravljeni za vrijeme socijalizma stoje tako.Postoji prostor izmedju dva bazena i Trebisnjice i za sve ove godine ni jednom paramecijumu iz politike nije palo na pamet da bazene otvore prema Trebisnjici i da to bude jedan sportsko-turisticko-zabavni kompleks na tom prostoru da se napravi par sportskih terena tipa kosarka,tenis,fudbal,odbojka i okolo klupe i staza za setnju i time bi se dobio pravi centar za uzivanje.Naravno odmah bi pored u okolnim kucama ali i u okviru tog centra nikli i kafici i koja radnja i restoran,narod bi se zaposlio i svi bi imali korist.Evo slika ovde mislima na ove zelene povrsine oko bazena prema rijeci.

gradjevinarstvo.rs/ckfinder/userfiles/images/07_10_2015_07.jpg

p.s. Trebisnjica je geoloski tj prirodni spomenik ne samo RS,BH i Balkana nego i cijele Evrope i svijeta.Zato treba napraviti eko kamp na Trebisnjici i da bude obiljezen da je najveca evropska ponornica i onda camcima/kajacima organizovati spustanje,pa kupanje,pa rostilj itd.Znaci Hercegovina ima prasumu,ponornicu i vjestacko jezero No1 u Evropi i to su sve spomenici prirode.Ustase vodopade Kravice nisu sami napravili niti uredili……oni su nesposobni da hodaju na dvije noge,citav zivot traze gospodara i kome da sluze jer su nesposobni sami za bilo sta…..taj vodopad su im stranci sredili zaboravio sam kako se zove organizacija ali nacicu pa cu postaviti.Ta organizacija se inace bavi zastitom prirode…..a mi imamo svjetske spomenike prirode u Trebinju i Hercegovini i niko nista ne preduzima.

Odgovori

Sta sve namlati junace…

Odgovori

Kao sto Andjelka ima svoju kapiju trebali bi Kusta i Monika da imaju svoju u Trebinju.
Evo uzivajte u prelijepim slikama iz Trebinja:

skyscrapercity.com/showthread.php?t=404060&page=42

a evo par izdvojenih

trebinjefoto.files.wordpress.com/2016/05/begov-bazen-800px.jpg?w=1000

i.imgur.com/16sDnjW.jpg

trebinjefoto.files.wordpress.com/2016/05/dsc_2940ares1.jpg?w=1000

previews.123rf.com/images/jojobob/jojobob1610/jojobob161000108/63752283-The-Trebisnjica-River-waterfront-of-the-southern-Bosnian-town-of-Trebinje–Stock-Photo.jpg

static.panoramio.com/photos/large/94057048.jpg

i228.photobucket.com/albums/ee178/sehensucht/ljeto2012-3317.jpg

Odgovori

Bravo, super ideja! Svi sadrzaji oko Trebisnjice bi privukli kreativne ljude, investitore, turiste itd. Ne mora sve da se vrti na jednom mjestu.

Odgovori

Organizacija koja je uredjivala Hutovo blato, Neretvu,Trebizat i vodopad Kravice zove se CEPF – Critical Ecosystem Partnership Fund – centarzakrs.ba/biodiversity/aktuelnosti/29-radionica-cepf-the-mediterranean-basin-biodiversity-hotspot-ongoing-and-potential-small-and-large-grants-in-bih.html

Kod nas naravno ne da ne postoji Centar za istrazivanje krsa nego u cijeloj RS to ne postoji.Krsom se bavio Jovan Cvijic i on mu je dao ime i Hercegovina je ustvari Irak u Evropi.Do dana danasnjeg niko nije pozvao geologe kod nas niti se time bavio……svaki Hercegovac a iz cijele RS bi pljunuo na to.Medjutim stranci ne bi zato je Henkel otvorio u Bileci fabriku cementa.Trebisnjica kao najveca ponornica na svijetu je bogata kalcijumom,mineralima i magnezijumom sto znaci da su krecnjacke stijene i vode ljekovite.Zbog tog bogastva mi smo podrucje bogato ljekovitim travama,krave daju mlijeko sa milion nekih proteina,voce i povrce kao i meso su posebno ukusni i bogati svim i svacim,narod je poznat kao snazan,visok i dugovjecan.Konzumiranjem industrijske hrane neke stvari su se kod Hercegovaca promjenile ali nasa hercegovacka hrana je skladiste vitamina i proteina bas zbog krsa i vode.

Odgovori

I ne samo da je krs izvor zdravlja i da je idealno mjesto za zdravstveno-sportski turizam i otvaranje banja on je bogat i rudama…..tako npr imamo rudnik u Gacku.Medjutim ja sam ubjedjen da ima rude i na drugim mjestima u Hercegovini kao i nafte ali to nasi jadnici ne znaju niti se bave necim u zivotu osim sto lazu narod ali stranci znaju 100%.Jer jednom je bila prica na TV kako iz hercegovackog kamena ide nafta……toga se sjecam bilo je davno ali niko se tim nije bavio.A gdje ima nafte ima i plina.Tako da mi spadamo u te kraske zemlje tipa Irak,Izrael,Italija,Grcka,Kipar,Albanija,CG i Hrvatska gdje postoji nafta i plin 100%.Samo sto za Albaniju,CG i Hrvatsku kazu da se oko toga nista ne pitaju nego stranci sve uzeli sebi…a vidi se da je tako pa ti narodi u tim prcvarnicama nemaju od cega da zive nego samo od PDV.

Odgovori

exca h. imate puno vremena i dobre ideje. Takve angazovane treba ukljuciti kao dobrovoljce :)
Samo molim vas ne tako futuristcki projekat, vec nesto sto se uklapa u postojece. kamen i drvo u kombinaciji. uz kamen naravno biljke. Neki skromniji al dovrsen projekat koji ce biti lakse za odrzavanje je bolji od ogromne luksuzne investicije koja se godinama proteze, ne dovrsi, pa zjapi u prirodi.

Odgovori

Ima jedno idealno mjesto za vasa nadahnuca…nalazi se u Sarajevu iznad nekadasnje Pionirske doline…ogradjeno u prirodi dobro za vase meditacije…a ima dosta mjesta….

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja