Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Zavala povodom Vavedenja Presvete Bogorodice - krsne slave ove svetinje.

krsna-slava-manastir-zavala-1 Popovo polje i Zavala blistali su u sjaju i ljepoti koju im je dao i prelijepi decembarski dan bez oblaka i vjetra.

Četiri monaha na čelu sa igumanom Vasilijem dočekali su veliki broj vjernika, bez obzira na godine, koji su ispunili crkvu i plato ispred manastira, gdje je još kao dječak kročio i zamonašio se ostroški čudotvorac Sveti Vasilije.

Na liturgiji su bili i hodočasnici iz Srbije, Crne Gore i BiH, a bilo je i vjernika koji su po prvi put prisustvovali proslavi krsne slave ovog manastiru na obodu Popovog polja.

krsna-slava-manastir-zavala-1

Zavala je, kako kažu mještani Popovog polja, duhovni centar ovog područja, raskrsnica puteva prema Bobanima, Trebinju, Slanom, Ravnom i Ljubinju.

Umirovljeni vladika Atanasije poručio je okupljenoj djeci da trebaju da uče i trude se kako bi došli do novih saznanja, čestitajući okupljenim vjernicima veliki praznik.

"Strpljenje i vjeru u Boga treba pokazati i prema djetetu, biljci i prema svemu onome što je u našem okruženju. Pravoslavlje se širi srednjim pojasom od roga Afrike prema istoku ka Keniji, Etiopiji, Americi... Bogorodičino učenje je u smirenju i zato učite djecu da imaju to smirenje. Mnogo zla je preko televizije, mas-medija, štampe, i treba se toga čuvati", kazao je vladika Atanasije.

krsna-slava-manastir-zavala-1

Vjernike je u prigodnoj besjedi pozdravio i iguman zavalskog manastita otac Vasilije, koji je istakao da se hrišćani spremaju da uobliče Hrista kroz vrline i svete tajne, te da iz tog razloga presveta Bogorodica svima treba da bude primjer, učiteljica, vodilja i zaštitnica, kao i ostali svetitelji.

U manastir Zavalu na proslavu krsne slave još od dječačkih dana dolazi Pero V., koji kaže da je ovo mjesto gdje se narod obrazovao, sabirao, tugovao i veselio se.

"I danas je, kao i uvijek, sve bilo u tišini, uzvišeno i dostojanstveno kao i što priliči ovom svetom mjestu", rekao nam je Pero.