Predstavnici 11 udruženja lica sa invaliditetom sa područja istočne Hercegovine poručili su da su zapošljavanje, arihtektonske barijere, socijalna isključenost iz društva i nabavka lijekova samo neki od problema s kojima se suočavaju. medjunarodni dan osoba sa invaliditetom

Prisustvujući prigodnoj svečanosti koja je organizovana u trebinjskom Domu penzionera povodom 3. decembra - Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, predsjednik Udruženja oboljelih od multipla skleroze istočne Hercegovine Branimir Tamindžija izrazio je nadu da će zajedno, uz pomoć Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, zaposliti ubuduće što veći broj osoba sa invaliditetom.

Ukazujući na mnogobrojne probleme s kojima se susreću lica sa invaliditetom, Tamindžija je istakao arhitektonske barijere koje ih, kako kaže, sputavaju u obavljanju društvenih aktivnosti, dodavši da je u rješavanju ovog problema Trebinje uradilo najviše.
Predsjednik Udruženja amputiraca Trebinja i istočne Hercegovine Miro Andrić naveo je da Centar za koordinaciju organizacija koji okuplja osobe sa invaliditetom istočne Hercegovine djeluje već dvije godine i da su se ujedinili u koaliciju kako bi zajedničkim snagama pomogli ovim kategorijama.

"Sva udruženja imaju različite probleme i potrebe. Mi iz udruženja amputiraca isključivo se baziramo na kvalitetna ortopedska pomagala i na banjsku rehabilitaciju, što nam je veoma potrebno. Mislim da smo na dobrom putu u razgovorima sa Vladom Republike Srpske i da će do kraja mjeseca biti novih izmjena i pravilnika koji će ići u korist invalida", naveo je Andrić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, istakao je da će grad Trebinje nastojati da u narednim godinama pomogne što više ovoj kategoriji, naglašavajući da će izdvajanja budžeta grada za socijalna davanja biti veća za oko 15 odsto.

"Grad Trebinje ima poseban osjećaj prema ovoj populaciji. Osim osnovnih prava koje je zagarantovala Vlada Republike Srpske i obavezala lokalne zajednice, grad Trebinje ima 22 proširena prava za pomoć i njegu socijalno ugroženim osobama na području grada Trebinja", rekao je Petrović.

Ističući da je svjestan da nikada nije dovoljno pomoći, Petrović je naglasio da je dobro da se dođe do svakog kome je pomoć potrebna i da će Gradska uprava ubuduće nastojati da pomogne što više ovoj kategoriji.

Petrović je poručio i da će nastojati da ukaže privatnom i državnom sektoru da lica sa invaliditetom zaposle na poslove koje mogu da rade, a ne da izdvajaju sredstva na zajedničke budžete za pomoć ovoj kategoriji.

Koalicija Centar za koordinaciju organizacija koja okuplja osobe sa invaliditetom istočne Hercegovine broji 11 udruženja sa više od 2.000 lica sa invaliditetom.