Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas su uručili ključeve sedam stambenih jedinica izbjeglim i raseljenim licima na područje Trebinja.

kljucevi za raseljene

Projekat ukupne vrijednosti oko 220.000 KM realizovan je u okviru Potprojekta "BH2" Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a kuće površine od 50 do 70 metara kvadratnih, napravljene su za oko tri mjeseca i nalaze se na više različitih lokacija u gradu.

Nakon što je prvom stanaru nove kuće u trebinjskom naselju Mostaći Jovanu Perotiću uručio ključeve novosagrađenog doma, Čordaš je izrazio zadovoljstvo što će sedam porodica nakon višegodišnjeg podstanarskog života osjetiti toplinu svoga doma, napominjući da kuće nemaju priključene još struju i vodu, ali da će to završiti grad Trebinje.

Čordaš i Petrović su najavili da će tokom sljedeće godine za područje Trebinja Vlada Republike Srpske obezbijediti četiri miliona KM za realizaciju projekata za smještaj izbjeglica i raseljenih lica i socijalno ugroženih kategorija.

Najavljeno je da će u krugu kasarne "Luka Vukalović" početi izgradnja stambene zgrade sa 30 do 40 stanova, kao i proširenje Doma penzionera za 30 kreveta.

Čordaš je istakao da je dobro što u BiH i Republici Srpskoj i nakon 20 godina od završetka rata postoji interes za ove osjetljive kategorije koje strpljivo čekaju i u kolektivnim i alternativnim centrima, naglašavajući da je u posljednje dvije godine na prostoru Republike Srpske implementirano oko 70 miliona maraka za stambeno zbrinjavanje.

Čordaš je naglasio da će se problematični slučajevi izbjeglica i raseljenih lica, kada je riječ o gubljenju sudskih sporova, rješavati i stanovima koje ne potražuju bivši nosioci stanarskog prava, napominjući da je takvih 23.

"Nama nije cilj ni da stanovi koji su u vlasništvu Vlade Republike Srpske, a ima ih oko 50, ostanu u njenom vlasništvu već da ih ljudi otkupe ili da pređu u socijalno stanovanje za šta je grad Trebinje već donio potrebne odluke", istakao je Čordaš.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da će novcem koji će obezbijediti Vlada Republike Srpske do kraja sljedeće godine na području Trebinja biti riješeno pitanje smještaja izbjeglica i raseljenih lica kojih je, kako je rekao, ostalo još 44.

"Zahvalni smo Vladi Srpske što je istrajavala na ovom projektu i što ćemo krajem 2017. godine zaključiti problem ove kategorije stanovništva, koji su 20 godina živjeli u tuđim objektima", rekao je Petrović.

On je napomenuo da je grad Trebinje kapitalnim investicijama za 2017. godinu predvidio 285.000 KM učešća lokalne zajednice u ovim projektima.

Petrović je izbjeglim i raseljenim licima, kojima su danas uručeni ključevi kuća, obećao da će već sljedeće sedmice imati u svojim domovima vodu i struju.

Jovan Perotić, kome su uručeni ključevi, njegova supruga i dvoje djece od danas, kažu počinju novi život bez straha da će im neko pokucati na vrata i reći da moraju da se sele.

"Srećni smo jer je došao kraj podstanarskom životu", rekao je Perotić i dodao da ima svoj plac, ali da nije imao novca da gradi kuću.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske i nadležnom ministarstvu što su imali sluha za izbjeglice i raseljena lica rješavajući im najvažniji životni problem.

Ministar Čordaš je prije uručenju ključeva stambenih jedinica korisnicima, posjetio Petrovića u zgradi Gradske administracije u Trebinju, gdje su razgovarali o problemu izbjeglica i raseljenih lica.