Novi zakon o bezbjednosti saobraćaja u oba eniteta BiH donosi velike promjene i to u novčanicima. Kazne su rigoroznije nego ikad. Prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na čas, umjesto do 200, sada košta čak do vrtoglavih 1.000 KM.

stop policija Razmislite i prije nego što popijete koju. Prag tolerancije pada, tako da jedan i po promil alkohola u krvi kazna raste na 400 maraka, oduzimanje vozačke i dobijanje kaznenih bodova.

Ako je suvozač pijan, i to košta – 40 maraka.

Zaboravi li se zavezati pojas, zaboravite i na dosadašnjih 30 maraka jer se taj prekršaj plaća 100 KM, prenosi ATV

- Kazna od 100 KM nije prihvatljiva građanima koji žive u BiH, pa je recimo kazna od 100 maraka recimo sasvim dobra mjera da jednom kada napravite takav prekršaj i budete za njega sankcionisani da ga više ne ponavljate - kaže Zoran Andrić, pomoćnik ministra saobraćaja i transporta BiH.

Na našim putevima se ne vozi već divlja, kažu građani. Podržavaju veće kazne.

Čak i nekim vozačima ne smeta udar na novčanik.

Saobraćajno smo nekulturni, dodaju stručnjaci. Spremili su se i za početnike. Ko se bude folirao za volanom, a tek je položio, neka bude spreman na oduzimanje bodova, nakon četiri da se pozdravi sa vozačkom ali i da se ponovo vrati u auto-školu.

- Završe obuku, nikakav problem nije, ali ima vozača koji se bahato ponašaju - ističe Edin Bakija, instruktor vožnje.

Nakon Predstavničkog, novi zakon trebalo bi da bude potvrđen na sljedećoj sednici Doma naroda. Do tada važe stara pravila, nešto jeftinija. I još samo podsjetnik pješacima – ne radujte se mnogo kaznama za vozače. Stižu nova pravila i za one koji ne voze. A koja, takođe, prilično koštaju.