Ustavni sud BiH danas je poništio rezultate referenduma u Republici Srpskoj, koji je održan 25. septembra. Kako su pojasnili iz Ustavnog suda BiH, referendum je sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine, za koju je Ustavni sud BiH utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH.

milorad dodik sutra u nevesinju

Još je saopšteno da je Ustavni sud BiH utvrdio da odluka o raspisivanju referenduma u RS nije u saglasnosti sa Ustavom BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda BiH kao institucije BiH.

Kako je navedeno, takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je bilo poznato i prije odlučivanja i zasjedanja Ustavnog suda kakvu će odluku donijeti.

"Ništa drugačije od ovakve sramne odluke Ustavnog suda u kome sjede visoki funkcioneri SDA i nismo mogli očekivati. To je direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokratiju za koju se zalaže i koju sprovodi Republika Srpska", rekao je Dodik.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, rekao je da je odluka o poništenju rezultata referenduma u RS satisfakcija naporima Kluba Bošnjaka, koji od početka ukazuje da RS nije sprovela odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS, te da krši Ustav i Dejtonski sporazum. "Od početka ukazujemo da je referendum antiustavan i antidejtonski čin", kazao je on.

Podsjećamo, građani u Republici Srpskoj izjašnjavali su se na referendumu, koji je održan 25. septembra ove godine, o tome da li žele da se 9. januar i ubuduće obilježava kao Dan Republike u RS.

Inače, iz Narodne skupštine RS ranije danas su rekli da će izvještaj o konstatovanju rezultata referenduma u "Službenom glasniku" biti objavljen čim bude okončana procedura u Ustavnom sudu Republike Srpske.

To je danas saopšteno iz Narodne skupštine RS nakon što su pojedini mediji objavili da je RS "poništila rezultate referenduma" jer u skladu s Odlukom o konstatovanju rezultata republičkog referenduma u roku od 30 dana nije objavila izvještaj u "Službenom glasniku".

Pojedini mediji spekulisali su s tim da vlasti u RS, odnosno Milorad Dodik, predsjednik RS, to namjerno rade i ne objavljuju odluku kako bi izbjegli krivičnu odgovornost, ali i onemogućili OHR da referendum i izvještaj o njegovom sprovođenju stave van snage.

U Narodnoj skupštini RS naglašavaju da će objaviti izvještaj, ali nakon što se završe sve procedure, istovremeno podsjećajući da je Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS pokrenuo proceduru vitalnog nacionalnog interesa na Odluku o konstatovanju rezultata republičkog referenduma.

"Nakon što Zajednička komisija NS RS i Vijeća naroda na sjednici održanoj 16. novembra nije postigla saglasnost da je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Odluka o konstatovanju rezultata republičkog referenduma upućena je na odlučivanje Ustavnom sudu RS, odnosno Vijeću za zaštitu vitalnog interesa", saopšteno je u četvrtak iz NS RS.

U saopštenju navode i to da je Odbor za ustavna pitanja NS RS 30. novembra utvrdio odgovor NS RS Ustavnom sudu i da se očekuje da u roku od 30 dana Ustavni sud RS donese odluku, nakon čega će se steći uslovi da Izvještaj o rezultatu republičkog referenduma bude objavljen u "Službenom glasniku RS", ukoliko ga sud ne ospori.

Pored Narodne skupštine RS, oglasili su se i iz Kabineta predsjednika RS, gdje su istakli da se Dodik ni na koji način ne može dovoditi u vezu sa procedurom objave Izvještaja o rezultatima republičkog referenduma, koji je održan 25. septembra 2016. godine, jer je taj postupak ustavno i zakonski u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

"Nakon završetka procedure i donošenja konačne odluke Ustavnog suda RS, Narodna skupština RS će objaviti Izvještaj o rezultatima republičkog referenduma", saopšteno je iz Kabineta predsjednika RS, u kojem se navodi i to da su plasirane informacije netačne i zlonamjerne, a pisanje pojedinih medija tendenciozno.