Jedna od tačaka dnevnog reda koja će se naći pred odbornicima na sljedećem zasjedanju Skupštine grada Trebinja biće osnivanje Agrarnog fonda Trebinje, čiji će osnivač biti Grad Trebinje - saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića.

osnivanje-agrarnog-fonda

Ovim povodom je danas u kabinetu gradonačelnika održan inicijativni sastanak za definisanje opisa poslova i nadležnosti budućeg Agrarnog fonda Grada Trebinja.

Prema riječima gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, Agrarni fond će biti jedan od nosilaca poljoprivrednog razvoja Trebinja i biće osnovan u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja što većeg broja građana koji posjeduju poljoprivredne površine.

"Osnivanjem Agrarnog fonda, poljoprivrednicima će se pružiti mogućnost da bez ikakve bojazni registruju svoja poljoprivredna domaćinstva kako bi mogli dobijati podsticaje iz Ministarstva poljoprivrede RS, kao i iz budućeg Agrarnog fonda Grada Trebinja," kaže Petrović i dodaje da je primarni cilj da se poveća nivo poljoprivredne proizvodnje u Trebinju i pomognu poljoprivredna gazdinstva, a sve u okviru šire namjere gradske vlasti vezano za osnaživanje sela i razvoja ruralnog dijela grada.

"Zamišljeno je da Agrarni fond napravi bazu podataka poljoprivrednih proizvođača po sektorima, odnosno bazu svih komercijalnih i nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, da definiše način subvencionisanja poljoprivrednih proizvođača, inicira komasacije poljoprivredne površine grada Trebinja, da bude osnivač otkupnih stanica i inicijator izgradnje hladnjača u ruralnim područjima grada Trebinja, da definiše odnose sa poljoprivrednim otkupljivačima i trgovačkim lancima," rekao je nakon sastanka gradonačelnik Trebinja.

Petrović je rekao i da će gradski Agrarni fond imati zadatak da izvrši analizu sistema za navodnjavanje, te analizu razvoja budućih sistema, kao i da će zadatak Fonda biti da izradi neophodnu projektnu dokumentaciju za izgradnju nedostajućih sistema za navodnjavanje grada Trebinja.

U cilju što bržeg uspostavljanja rada trebinjskog Agrarnog fonda, na današnjem sastanku je takođe dogovoreno da se u najkraćem roku, a najkasnije do utorka, pripremi i podnese prijedlog sistematizacije radnih mjesta radi uspostavljanja rada i same funkcionalnosti Fonda.

S tim u vezi, gradonačelnik Trebinja kaže da će budžetska sredstva za lične dohotke zaposlenika Agrarnog fonda biti premještena iz budžeta Grada u budžet Agrarnog fonda, koji će takođe raspolagati i početnim kapitalom od 250.000 KM za subvencionisanje u narednoj godini.

Kada je riječ o vrstama subvencionisanja, gradonačelnik ističe da će se subvencije poljoprivrednim subjektima davati za različite namjene.

"Ovdje će se vršiti subvencionisanje i pri kupovini poljoprivrednih mašina, nabavci stočnog fonda, razvoju rasadničke proizvodnje itd, a sve u skladu sa novim odlukama, pravilnicima i uredbama, kao što je to definisano u većim sredinama", naveo je Petrović.

U narednom periodu je planirano i da zaposleni stručnjaci Agrarnog fonda obiđu Poljoprivredni kombinat Beograd, Poljoprivredni fakultet u Čačku i Agrarni fond Bijeljina kako bi se informisali i kako bi trebinjski Agrarni fond što prije postao funkcionalan i na usluzi našim poljoprivrednicima.