Služenjem pomena u Crkvi Svetog kneza Lazara i polaganjem cvijeća na spomen ploču u zgradi Centra javne bezbjednosti Trebinje /CJB/, danas su obilježene 24 godine od osnivanja odreda Specijalne brigade policije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

obiljezavanje-osnivanja-specijalne-brigade-1

Predsjednik Udruženja veterana Dejan Bodiroga, rekao je da su se okupili nakon 24 godine od osnivanja odreda Specijalne brigade.

"Put ove brigade bio je od Trebinja do zapadnih dijelova Republike Srpske. Svaki rat nosi sa sobom žrtve, tako je i u stvaranju Republike Srpske ova brigada imala žrtve", naveo je Bodiroga.

Zahvaljujući MUP-u RS i CJB Trebinje, u dvorištu ispred zgrade pravi se spomenik koji će početkom sljedeće godine biti gotov. U Banjaluci se pravi Centralni spomenik svim pripadnicima MUP-a koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a ima ih oko 870.

Zoran Simić, zamjenik komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Republike Srpske, istakao je da je značaj formiranja Trećeg odreda Specijalne policije veliki jer je dao ogroman doprinos u stvaranju RS.

obiljezavanje-osnivanja-specijalne-brigade-3

Zamjenik komandanta Trećeg odreda policije Dragan Radanović kazao je da su imali  i najmlađeg starješinu u RS, a to je Siniša Vučković koji je sa 18 godina unaprijeđen u potporučnika policije.

"Bilo je teško za vrijeme ratnih dešavanja, ali smo ponosni i zadovoljni jer imamo Republiku Srpsku. Pod našom komandom je poginulo 12 pripadnika u borbenim dejstvima, a naša formacija brojila je od 120 do 160 pripadnika i u prosjeku je svaki pripadnik ranjavan dva puta", naveo je Radanović.

Žarko Laketa, načelnik CJB Trebinje, istakao je da je ovo dan kada se prisjećamo pripadnika Specijalne brigade policije Trebinja i to Trećeg odreda koji su dali svoje živote i da je ovo dan kada se odaje zahvalnost njima i njihovim porodicama.