Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović izjavio je Srni da šansu za razvoj ove lokalne zajednice vidi u projektima poput izgradnje mini hidrocentrale "Do" na donjoj rijeci Bregavi, te izgradnji vjetroelektrane "Hrgud" na istoimenoj planini.

nenad ambamovic

On je izrazio uvjerenje da će Berkoviće preporoditi realizacija projekta vjetroelektrane "Hrgud", na istoimenoj planini, snage 48 megavata.

Nju treba da gradi "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ uz pomoć kredita koji je već odobren, što će otvoriti nova radna mjesta u ovoj hercegovačkoj opštini.

Abramović napominje da trenutno rade Strategiju razvoja opštine Berkovići za narednih deset godina, te da je počelo uređenje centra opštine u čije radove je uloženo više od 300.000 KM.

"Radimo moderne saobraćajnice u novom naselju Viduša u centru opštine i želimo da u prethodnom periodu realizujemo i druge planirane strateške ciljeve", navodi on.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva je i da subvencionišu poljoprivredu, od koje stanovništvo najviše zarađuje.

On ukazuje da je za vrijeme njegovog prošlog mandata otvoren kamenolom arhitektonsko-građevinskog kamena, sa inostranim investitorima Kinezima, ističući da veliku šansu vidi i u proizvodnji i preradi ljekovitog bilja smilja.

"Želimo u potpunosti da se uključimo u lanac proizvodnje i prerade smilja. Hladnjaču je preuzeo novi vlasnik - kanadski investicioni fond, koji želi da u Berkovićima pokrene proizvodnju eteričnih ulja", naglašava Abramović za Srnu.

Načelnik opštine Berkovići ukazuje da kao rubna opština imaju dosta problema, a jedan od njih je nepovezanost sa ostatkom Republike Srpske.

"Berkovići će i u naredne četiri godine imati istu vlast, apsolutnu većinu SDS-a, tako da ćemo nastaviti dobro utabanim stazama", dodaje Abramović, navodeći da je budžet prije četiri godine bio oko milion KM, ali da će za narednu godinu biti za 200.000 KM veći.