Ne vjerujte baš svemu što vam se plasira na malim ekranima, bilbordima i stranicama poznatih modnih magazina.

kozmetika

Iza, ili bolje reći na savršenim licima i tijelima manekenki i fotomodela nalaze se slojevi i slojevi fotošopa, a iza brojnih "istina" u koje vjerujemo kada je kozmetika u pitanju stoje milioni i milioni uloženi u dobar marketing.

Zato, prije nego što postanete "reklamožder" koji čim vidi neki novi dobro promovisan proizvod trči da isti i kupi raspitajte se putem nekih drugih izvora o njegovom kvalitetu.

Mi vam u današnjem tekstu otkrivamo 8 mitova u koje su vas marketinške kampanje ubijedile da vjerujete.

1: Što je brend poznatiji/skuplji to je proizvod kvalitetniji - Ne, to samo znači da konkretni brend ima puno novca koji može da uloži u reklamiranje svog proizvoda i rastrubi vijest o njegovom postojanju na sve moguće načine tako da čak i djevojka iz nekog afričkog plemena čuje za njega. A mnogo potrošenog novca na reklamu, često povuče i veću cijenu proizvoda.

Efikasnost i kvalitet proizvoda isključivo zavise od njegovog hemijskog sastava, a ne od brenda ili cijene.

 2: Postojanje kreme koja će izbrisati bore sa vašeg lica - Kada se jednom na licu pojave bore teško da ćete naći čudotvornu kremu koja će ih izbrisati. Ipak, ono što antiejdžing oznaka na kremi može da vam ponudi jeste bolja fleksibilnost kože, spriječavanje pigmentacije i samim tim manju vidljivost bora. Ove kreme mogu da poprave stanje, ali ne i da vrate mladost vašoj koži. Žene koje ih reklamiraju nemaju godine koje su označene na pakovanju, u to budite sigurni.

Naravno, to ne znači da treba da batalite njegu kože lica i služite se samo vodom, ali treba da budete svjesne da se čudo neće dogoditi. Jako je bitno da na prvom mjestu kožu lica njegujete na pravi način i ne izlažete je štetnim efektima kao što su sunce, vjetar i sl. Takođe, neophodno je da njegu prilagodite svom tipu kože i shodno njenim sklonostima birate tipove krema (za suvu/masnu/osjetljivu kožu...).

 3: Krema može da ukloni celulit - Da je ovo istina fotošop bi lijepo mogao da nestane sa kugle zemaljske, ali nažalost to nije baš tako. Ne postoji čudotvorna krema koja će ukloniti "narandžinu koru".

Da, neki proizvodi mogu da doprinesu njenom smanjenju, ali da biste umanjili količinu celulita neophodno je da drastično promijenite svoj stil života - dakle, zdravija ishrana i daleko više fizičke aktivnosti. Znamo da je to istina koju ne želite da čujete, ali bolje to nego da uludo bacate novac na kreme i nastavljate da jedete čips ispred tv ekrana.

Dakle, kreme i slične mazalice za borbu protiv celulita mogu da pomognu vašoj borbi sa celulitom, ali ne mogu da budu vaše jedino "oružje". Samo "napad" iz više izvora i sa više udruženih saveznika (ishrana, vježbe, masaže, kreme) može da eliminiše neprijatelja.

4: Solarijum je bezbjedan - Ovo je mit za koji zaista treba da živite u dubokoj šumi pa da u njega vjerujete. Svjetska zdravstvena organizacija je već toliko puta apelovala na zaobilaženje solarijuma u širokom luku, a čak se pominje i uvođenje zakona koji će solarijume proglasiti nezakonitim. Pa vi vidite da li ćete sljedeći put povjerovati da vam se ništa loše neće desiti nakon "prženja".

Ako baš želite preplanuo ten poslužite se provjerenom kremom za samopotamnjivanje.

5: Organski proizvodi su daleko efikasniji od "običnih" - Proizvod označen kao organski obično daleko više košta nego "obični", a zapravo rijetko kad daje toliko bolje rezultate. Činjenica je da ovakvi proizvodi ne sadrže hemijske agense koje mogu imati "obični", ali treba da znate da to što nemaju neke sa spiska, često sadrže druge hemikalije koje služe da sačuvaju organske proizvode od propadanja. Samo pročitajte spisak supstanci na deklaraciji.

Naš savjet je da prije nego što se odlučite za kupovinu bilo kog proizvoda - bio on organski ili ne - konsultujete dermatologa ili drugog stručnjaka ili osobe od povjerenja koje su ga probale.

6: Krema za zaštitu od sunca se koristi samo na plaži - Kozmetičke kuće koje promovišu ovakve proizvode zapravo i ne žele da vas ubijede da njihovu kremu/ulje/losion treba da koristite samo na plaži, ali činjenica da potrošači ove proizvode masovno kupuju samo neposredno prije odlaska na ljetovanje, nekako je navela proizvođače da takvu sliku i stvaraju. Dakle, za postojanje ovog mita ste krivi vi.

Istina je, zapravo, daleko drugačija - sunce je štetno tokom cijele godine i zato je neophdno da kožu uvijek štitite od UV zračenja, pa čak i zimi ili kad je vrijeme oblačno.

7: Šampon može da spriječi opadanje kose - Ne postoji čudotvorni šampon koji će zaustaviti opadanje kose, jer zapravo nijedan od njih ne držite dovoljno dugo na glavi da bi se stvorio ikakav efekat. Svrha svakog šampona je jednostavno i prosto - pranje kose i tjemena. Proizvodi koji mogu da utiču na stanje kose jesu balzami, maske, ulja i drugi slični tretmani koji zahtijevaju duže držanje na kosi.

Svakako, upotreba kvalitetnog (ne nužno i skupog) šampona je i te kako poželjna jer utiče na sveukupno stanje kose.

8: Farbe koje ne oštećuju kosu - Ono što svaka farba za kosu radi jeste da uklanja prirodni pigment i boji kosu vještačkom bojom. Ovaj proces narušava strukturu vlasi i zato je nemoguće da postoji farba koja će vam dati trajnu novu boju, a da ne ošteti kosu. Naravno, to ne znači da treba da odustanete od eksperimentisanja sa izgledom svoje kose, ali treba da znate da, ukoliko se odlučite na ovaj korak, morate svojoj kosi da pružite dodatnu njegu. Farbana kosa može da bude lijepa i zdrava, ali samo ako je uz farbanje njegujete na pravi način.