Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5 milijardi KM.

novac

Iako su bankarski kriterijumi za dodjelu kredita najstroži, prosječan građanin BiH najradije “posuđuje” od banaka, piše Večernji list BiH.

Po glavi stanovnika

U BiH živi nešto više od 3,5 miliona stanovnika te, prema računici, svako, pa i ono tek rođeno dijete, banci duguje 2407 KM. Računajući po porodicama, svaka od porodica banci treba vratiti 7306 KM.

Od ukupne kreditne zaduženosti, oko 93% odsto, odnosno 7,8 milijardi KM, ovdašnji narod “posudi” od banaka.

Oko 550 miliona KM uzme od mikrokreditnih organizacija, a još oko 30 miliona vraća lizing kućama.

Oko tri četvrtine ukupnog iznosa plasirano je u FBiH. Tako su banke u FBiH odobrile oko 5,8 milijardi KM, mikokreditne organizacije oko 350 miliona KM, a lizing kuće oko 28,5 miliona.

Stanovnici RS su skromniji u prohtijevima. Na kraju marta ove godine zadužili su se “tek“ oko 2,2 milijarde maraka.

U RS su banke bile “šire ruke” od svojih federalnih kolega pa su odobrile nešto više od dvije milijarde maraka kredita.

Oko 180 miliona stanovnici RS uzeli su od mikrokreditnih organizacija, a tek manje od 1,5 miliona KM od lizing kuća. Građani se najčešće odlučuju za nenamjenske kredite.

S obzirom na to da najveću svotu kredita odobravaju banke, prema njihovim podacima, oko 73 odsto kredita su upravo nenamjenski.

Što duži rok otplate

Tek za preostalih 27 odsto plasiranih sredstava poznato je na šta će biti potrošena. Svaka peta marka od ukupne svote kredita iskoristi se za kupovinu stana ili kuće.

Tek oko 3,5 odsto od ukupnog iznosa kredita otpada na kreditne kartice, tri odsto koristi se za preduzetništvo, odnosno za pokretanje privatnog biznisa, a 0,1 odsto za kupovinu vozila.

Kada bankarski službenik pita prosječnog bh. stanovnika na koji rok želi da mu bude odobren kredit, najčešći odgovor koji dobije je – što duži. To potvrđuje i podatak da, od ukupne “kreditne mase”, samo 940 miliona maraka otpada na kredite s rokom otplate do jedne godine.