U bilioteci Gimnazije "Jovan Dučić" dodijeljene su nagrade Zavičajnog kluba Hercegovac iz Pančeva učenicima hercegovačkih srednjih škola povodom trećeg literarnog konkursa.

gimnazija-nagrade

Prvu nagradu dobila je Anđela Riđešić, učenica trećeg razreda Gimnazije Jovan Dučić iz Trebinja, druga nagrada pripala je Mariji Kovač učenici četvrtog razreda JU SŠC "Svetozar Ćorović " iz Ljubinja, dok je treću nagradu primila Anđela Samardžić iz SŠC "Golub Kureš" iz Bileće.

Specijalne nagrade dobili su Duška Kisa, Mateja Pejanović i Đorđe Vučinić, učenici Gimnazije "Jovan Dučić".

Zavičajni klub Hercegovac po treći put je raspisao literarni konkurs podsjećanja na znamenite ljude Hercegovine, a ove godine nakon Jovana Dučića i Alekse Šantića na red su došla braća Svetozar i Vladimir Ćorović.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog kluba Hercegovac iz Pančeva Stevan Komnenić je rekao da je na konkurs pristiglo 48 radova i da su zadovoljni s obzirom na broj učenika u srednjim školama.

"Komisija koja pregleda pristigle radove rekla mi je da ne žele da ih mijenjaju jer je za njih odmor i uživanje kad stignu ti radovi, s obzirom na kvalitet i uzrast tih učenika, iako su oni iz Srbije", rekao je Komnenić.

Članovi komisije u tim radovima osjećaju ljepotu Hercegovine pisane rukama srednjoškolaca, u svakoj riječi i rečenici osjeća se toplina, draži i čari ovoga kraja.

Prvonagrađena Anđela Riđešić po drugi put učestvuje na literarnom konkursu Zavičajnog kluba Hercegovac.

"Ono što mi je bila inspiracija za pjesmu je pripovijetka "Bogojavljenska noć" i osjećanja koja se nalaze u njoj", rekla je Anđela i dodala da je pisala ovu pjesmu nekoliko dana jer ono što je nosila u sebi željela je da stavi na papir.

Nagrada im je dale snagu da dalje rade i pišu.

gimnazija-nagrade

"Zahvalni smo prof. Veselinki Kulaš koja nas je podstakla da se javimo na konkurs", kazala je Riđešić koja je prošle godine dobila specijalnu nagradu.

Teme za ovogodišnji konkurs su bile: "Majko, boli li te puno", "Oko usana joj je uvijek treperio đavolast osmijeh", "Od sevdaha goreg jada nema, ni žalosti ni ašikovanja" i "Sadašnji trenutak istorije srpskog naroda".

Na konkursu su učestvovali Gimnazija "Jovan Dučić", Srednjoškolski centar "Golub Kureš" iz Bileće, Srednjoškolski centar "Pero Slijepčević" iz Gacka, Srednjoškolski centar "Aleksa Šantić" iz Nevesinja, Srednjoškolski centar "Svetozar Ćorović" iz Ljubinja, Centar srednjih škola "Trebinje" i Muzička škola "Trebinje".

Da ova mala svečanost prođe u lijepom i intimnom raspoloženju pobrinuli su se Ivana Janković na flauti i Aleksa Hamović na gitari.

gimnazija-nagrade

gimnazija-nagrade

gimnazija-nagrade