U Trebinju je danas i zvanično konstituisan novi saziv Skupštine grada, a svečanu zakletvu su položili novoizabrani odbornici i rukovodstvo.

sjednica-skupstine-trebinje

Za predsjednika skupštine izabran je Dragoslav Banjak iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/, za potpredsjednika Bojan Šapurić iz Demokratskog narodnog saveza/DNS/, a za zamjenika gradonačelnika grada Trebinja Mirko Ćurić iz SNSD-a.

Za vršioca dužnosti sekretara skupštine izabran je Velibor Bodiroga.

Svečanu zakletvu danas je položio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je pozvao sve odbornike i političke subjekte na jedinstvo, kako bi zajedno ispunili očekivanja građana našeg grada.

"Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu ostvarivati najbolje rezultate i biti u službi svih građana Trebinja. Pozivam vas na jedinstvo i zajednički rad, kako bismo doprinijeli opštem miru među sugrađanima i političkim subjektima, i na taj način kreirali najbolje uslove i došli do optimalnih rješenja za pomoć svim građanima", kazao je Petrović.

Prema njegovim riječima, vizija nove vlasti se zasniva na platformi koja centralizuje pitanja razvoja ekonomskih i društvenih prilika u gradu, uz angažovanje svih raspoloživih resursa kako bi se poboljšali uslovi života svih građana.

"Iz tog razloga, pored koalicionih partnera, pozivam i one političke subjekte koji nisu pred izbore bili uz nas, da napuste agresivnu retoriku i daju svoj doprinos i ponude rješenja i sugestije koje ćemo uvijek rado saslušati i razmotriti", dodao je Petrović.

On je naglasio da će se kroz jedinstven nastup stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mjesta, razvoj ekonomije, infrastrukture, društva, kulture, sporta i turizma, pozivajući sve narodne predstavnike da budu na usluzi na kategorijama kojima je pomoć neophodna - socijalnim kategorijama, borcima, mladim bračnim parovima, omladini, djeci, penzionerima.

Dragoslav Banjak, koji je do sada bio na dužnosti direktora Gimnazije "Jovan Dučić", kazao je da će njegov glavni ideal kome će da teži u narednom periodu biti princip nepristrasnosti, uz najbolju praksu demokratskog parlamentarizma.

konstitutivna-skupstina-trebinje-1

"Očekujem podršku u vođenju sjednica, dosljedno poštovanje zakona, statuta i poslovnika. Nadam se da će ovaj dom biti mjesto sukoba mišljenja bez narušavanja demokratske atmosfere sa stalnom sviješću političkih oponenata o potrebama građana Trebinja", kazao je Banjak.
On je svima poželio uspješan rad i dobre rezultate za, kako je kazao, dobrobit savremenika i potomaka.

Novi zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, koji je do sada bio direktor trebinjske filijale Poreske uprave Republike Srpske, zahvalio se gradonačelniku Petroviću na ukazanom povjerenju, ističući da je njegov glavni cilj bolje Trebinje za sve.

"Veliku zahvalnost moram da iskažem i svim glasačima koji su me izabrali. Mandat sam vratio isključivo iz razloga da bih sa funkcije zamjenika gradonačelnika mogao da radim na bržoj i kvalitetnijoj realizaciji svega onoga što smo kao veliki tim obećali građanima Trebinja", rekao je Ćurić.

mirko-curic-i-luka-petrovic

On je istakao da se nada da će se sprovesti sve ono što je koalicioni tim zacrtao u izbornoj kampanji, napominjući da ima mnogo problema, ali da ipak vjeruje da će se timskim radom svi oni upješno riješiti.

U nastavku konstitutivne sjednice, čiji će termin biti naknadno utvrđen, biće izglasana radna tijela skupštine.

Skupštinsku većinu čini 11 odbornika SNSD-a, po dva odbornika SP-a i DNS-a, kao i po jedan odbornik PUP RS, Ujedinjene Srpske i Pokreta za Trebinje, kao i odbornik nacionalnih manjina.

OPOZICIJA VEĆ NA POČETKU RAZJEDINJENA

Iako je od vladajuće koalicije u skupštinskoj sali bilo prisutno 16 odbornika, te odbornici Pokreta za Trebinje i nacionalnih manjina koji su podržali skupštinsku većinu, za novog predsjednika skupštine na tajnom glasanju glasalo je 20 odbornika, dok je za zamjenika gradonačelnika glasao 21 odbornik.

Kako će u Trebinju u narednom periodu izgledati skupštinska većina uskoro će biti poznato.

ZANIMLjIV ILI REALAN KOMENTAR

konstitutivna-sjednica-tb

Skupštinu je do izbora novog rukovodstva vodilo tročlano predsjedništvo na čelu sa dr Dobroslavom Ćukom - kao najstarijim odbornikom, Milicom Ijačić i Lazarom Vučkovićem.

Nakon što je Ćuk pročitao tačke dnevnog reda, predložio članove komisija za izbor i imenovanja i utvrđivanje rezultata tajnog glasanja za skupštinsko rukovodstvo, zaboravio je da isključi mikrofon.

Tako su slušaoci koji su prenos skupštine pratili uživo imali priliku da čuju zanimljive komentare predsjedavajućeg poput "ne znaju to oni što su polagali u Širokom Brijegu".