Novoizabrani načelnik opštine LJubinje Darko Krunić kaže da će prvi koraci u njegovom mandatu biti "otvaranje opštine" i uspostavljanje saradnje sa institucijama Republike Srpske, od kojih očekuje pomoć u rješavanju mnogobrojnih problema, među kojima je prioritet - infrastruktura.

ljubinje

Krunić, koji je kadar DNS-a, rekao je u intervjuu Srni da je nakon 16 godina vladavine SDS-a došlo vrijeme da se neke stvari pomjere "sa mrtve tačke", da LJubinje izađe iz učmalosti, da se krene jednim pozitivnim pravcem koji bi ovu malu hercegovačku opštinu komunikacijski otvorio prema susjednim lokalnim zajednicama.

On je ocijenio da je potrebno da se stvore bar minimalni uslovi kako mladi, nakon završetka srednje škole, ne bi odlazili "trbuhom za kruhom", već ostajali na svojim ognjištima.

Svjestan da ova izrazito nerazvijena opština nema dovoljno novca za sve što bi se moglo i trebalo uraditi, Krunić veliku nadu polaže u institucije Republike Srpske, ali i međunarodne.

"Nakon preuzimanja vlasti još smo u fazi upoznavanja sa situacijom u opštini, ali i u opštinskoj kasi. Ono što je uočljivo jeste da su osnovni problemi infrastrukturne prirode - u ljetnjim mjesecima nemamo uredno snabdijevanje vodom, nemamo rezervni vod za napajanje električnom energijom, putna komunikacija je u lošem stanju, a i mnoge druge stvari ne funkcionišu", kaže Krunić.

Opština nema mnogo novca za investiranje, ističe on, zbog čega će pristupiti pregovorima sa potencijalnim investitorima.

Krunić naglašava da nisu gubili vrijeme, te da su već pripremili projekte koje će kandidovati prema međunarodnim institucijama, uz učešće opštine od 15 do 20 odsto sredstava.

"Vlada Republike Srpske nam je obećala pomoć za realizaciju infrastrukturnih projekata, što će nam mnogo značiti", naveo je Krunić u intervjuu Srni, ističući da je neophodna i rekonstrukcija puta LJubinje-Stolac i LJubinje-Trebinje.

darko krunic nacelnik opstine ljubinje

On kaže da opština ima budućnost kada je riječ o razvoju poljoprivrede, ali da su potrebna i ulaganja, izražavajući nadu da će biti završen projekat navodnjavanja, koji je počeo izgradnjom bazena koji se mora povezati sa poljima.

Krunić je naveo da opština LJubinje, kao i druge lokalne zajednice u Srpskoj, ima problema sa značajnim brojem nezaposlenih lica, te najavljuje da će opština idvojiti sredstva za samozapošljavanje.

"Nedavno je u LJubinju otvorena destilerija za preradu smilja koja bi trebalo da zaposli tridesetak ljudi, a prednost ovog projekta je što će se kroz kooperantske ugovore o otkupu stvoriti mogućnost samozapošljavanja više proizvođača iz ove opštine", istakao je Krunić.