Kompanija "Svislajon Takovo", u okviru koje posluje i fabrika "Juvitina" iz Inđije, najavila je da će trajno isključiti iz proizvodnog programa 18 vrsta spornih dječjih kašica i sokova, za koje je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije zatražilo povlačenje iz prodaje zbog nedozvoljene količine pesticida.

juvitana-kasice

Ta kompanija je zatražila i hitan povraćaj spornih kašica "Juvitana" iz svih veleprodaja i maloprodaja u Srbiji u centralni magacin proizvođača.

- Navedeni proizvodi su trajno isključeni iz proizvodnog programa dječije hrane "Juvitana" - piše u saopštenju.

U kompaniji "Svislajon Takovo" nije bilo moguće dobiti odgovor da li će fabrika u Inđiji nastaviti da radi i šta će biti sa ostatkom proizvodnog asortimana.

Ta kompanija je obustavila proizvodnju u fabrici u Inđiji 12. novembra, nakon što je Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo da je u dječijim kašicama pronađen višak pesticida i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

Ministarstvo zdravlja Srbije je 8. novembra objavilo da se sumnja u zdravstvenu ispravnost određenih vrsta "Juvitana" dječijih kašica i da bi mogle predstavljati rizik po zdravlje djece, jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta presticida.