Sigurnosnim kamerama, koje su krajem septembra postavljene na nekoliko lokacija u Trebinju, nakon isteka probnog perioda, raspolagaće Centar javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje, a ne Civilna zaštita kao što je to do sada bio slučaj, potvrđeno je u Gradskoj administraciji.

Trebinje grad

Nadležni kažu da će se izvršiti i analiza projekta instalisanja video nadzora koji je realizovala prethodna gradska vlast, jer je, kako kažu, evidentan niz neregularnosti.

"Postavljanje video nadzora, očito je bio samo dio predizborne kampanje Slavka Vučurevića", kažu u Gradskoj administraciji.

Načelnik CJB Trebinje Žarko Laketa potvrdio je da Centar nije uključen u projekat i da nema kontrolu nad video nadzorom koji je trenutno postavljen u gradu.

On je rekao da će zamoliti gradonačelnika Luku Petrovića da CJB Trebinje bude korisnik video nadzora, kako bi dežurni policijski službenik 24 časa mogao da kontroliše dio grada koji je pokriven kamerama.

"Time bi, u slučaju potrebe, policija mogla blagovremeno da interveniše", istakao je Laketa.

Prvih pet testnih kamera postavljeno je na raskrsnicama u Gorici prema Bileći i Nikšiću, kod stare autobuske stanice i Kamenog mosta, kao i na dva kružna toka prema Ljubinju i Herceg-Novom.

Prema ranijim najavama, u gradu bi trebalo da bude instalisano još 35 kamera od strane kompanije "SD sistem" iz Banjaluke, koja realizuje projekat postavljanja video nadzora.

Pomenutoj kompaniji grad Trebinje mjesečno plaća pretplatu u iznosu od 5.000 KM.