"Svislajon industrija alata Trebinje" ovu godinu završiće sa oko 15 miliona maraka prihoda, izvozi oko 95 odsto proizvoda na inostrano tršište i redovno islaćuje plate zaposlenima, poreze i doprinose, a bez dugova je i prema dobavljačima, rekla je direktor ove firme Branka Ratković.

slava-iat

Ratkovićeva je, iznoseći rezime poslovanja na proslavi krsne slave ovog preduzeća, Svetog arhangela Mihaila, izrazila nadu da će dobri poslovni rezulati biti nastavljeni i sljedeće godine, čemu ide u prilog, kako je istakla, i potpisivanje novih ugovora za plasman proizvoda ovog brenda, koji traje od 1951. godine, čiji je kvalitet prepoznaljiv širom svijeta.

Proizvodi iz "Svislajon Industrije alata Trebinje" izvoze se u Ameriku, Njemačku, Francusku, Italiju, Španiju, otvoreno je tržište i latinske Amerike, a kvalitet ove firme prepoznat je i na Kubi, Urugvaju i Argentini.

Ratkovićeva je rekla novinarima da su obnovljeni ugovori sa Tajlandom, te napominje da su se više angažovali i na tržište bivše Jugoslavije.

Ono što opterećuje ovu firmu, kaže Ratkovićeva, su reprogrami iz prošlosti, navodeći da i njih redovno izmiruju, ali da im jedino ostaje dug za poreze i doprinose iz prethodnog pretprivatizacionog perioda u visini od oko 17 miliona maraka.

Ona se nada da će i ovaj problem biti skoro riješen zarad mnogih familija koje su oslonjene na ovu firmu, te da će većinski vlasnik, mali akcionari, zajedno sa Vladom Republike Srpske, odnosno IRB-om, iznaći modus da se problem prevaziđe.

slava-iat-trebinje-1

"Ono što nam je bitno da je većinski vlasnik uvijek tu kao sigurnost ukoliko nam treba finansijska injekcija", kaže Ratkovićeva i izražava nadu da će i lokalna i državna vlast imati razumijevanja da "Svislajon Industrija alata Trebinje", kao jedan brend koji traje dugo godina, opstane i da se stvore uslovi za još bolje i uspješnije poslovanje.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, koji je bio među zvanicama na slavskoj svečanosti, Obrad Belenzada kaže da se za 500 radnika redovno izmiruju plate, ali da je problem što trenutno zaposleni moraju plaćati povezivanje staža za ljude koji su iz ove fabrike otišli prije 15 godina.

"Svislajon Industrija alata Trebinje` ima perspektivu, jer ima tržište i izvoz. Oni koji kažu drugačije ili imaju zle namjere ili ne znaju šta je metalska industrija", rekao je Belenzada i ističe da bi jedno od rješenja za stari dug bilo da se "podvuče crta", odnosno da se tekuće obaveze redovno plaćaju, a ti dugovi zamrznu tri godine.

On smatra da bi se "državi isplatilo" da tih 17 miliona duga, nakon tri godine, ukuliko bi uspješno firma poslovala, pretvori u akcije.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je rukovodstu fabrike i zaposlenima poželio da im svaka naredna godina bude još uspješnija i da i dalje šire tržišta za svoje proizvode. Dobar poslovni rezulat poželjele su i mnogobrojne prisutne zvanice.

slava-iat-trebinje-1

Za radnike "Svislajon Industrije alata Trebinje" koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu prethodnog dana je ispred spomen-obilježja u upravnoj zgradi Fabrike služen parastos.