Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je da će naredne godine kroz obnovu policijske uniforme biti vraćena šapka, koja jeste prvi simbol policajca.

dragan lukac ministar unutrasnjih poslova srpske

Lukač je u intervjuu Srni naveo da će policija dobiti nove, prepoznatljive i kvalitetne uniforme.

"Nadam se da ćemo imati dovoljno sredstava da obezbijedimo uniformu svjetskog nivoa kakvu nosi policija u Engleskoj, SAD i drugim zemljama", rekao je Lukač.

On je naglasio da je opremanje MUP-a kontinuiran proces koji, osim nove uniforme, podrazumijeva i drugu vrstu opreme neophodne za izvršenje policijskih zadataka.

Lukač je najavio da će u narednoj godini biti realizovan i važan projekat izgradnje centra za obuku u kasarni "Zalužani", te očekuje da 1. juna prve organizacione jedinice MUP-a počnu sa radom u ovom centru.

On je dodao da će Narodnoj skupštini Republike Srpske biti upućen zahtjev za kredit od oko 6,5 miliona KM koji je potrebni da bivšu kasarnu pretvore u centar za obuku.

"To neće biti samo centar za obuku policije Republike Srpske, već će tu biti smješten i veći broj naših organizacionih jedinica, a koje će dobiti dovoljno prostora za efikasno funkcionisanje", istakao je Lukač.

On je naveo da je urađen projekat i da nakon odobrenja sredstava slijedi raspisivanje javne nabavke za radove, te na proljeće očekuje početak radova.

Kao novinu u organizacionom dijelu MUP-a, resorni ministar je najavio i promjenu centara javne bezbjednosti, ali i stanica javne bezbjednosti u policijske uprave.

"Smatramo da ćemo na taj način imati bolju pokrivenost cijele Republike Srpske i da će nivo rada i odgovornosti biti podignut na veći nivo", istakao je Lukač.

On je dodao da bi već na sljedećoj sjednici Narodne skupštine trebalo da budu razmatrane izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, čijim bi usvajanjem MUP Srpske dobio policijske uprave.

"U našem okruženju, u Hrvatskoj, Srbiji, Federaciji BiH, već rade na takav način i moramo da pratimo u korak sve novine koje se dešavaju u policijskom radu", rekao je Lukač.

Rezultate rada MUP-a Srpske za deset mjeseci ove godine, Lukač ocjenjuje zadovoljavajućim u svim segmentima, posebno u smanjenju krivičnih djela, ali i smanjenju broja poginulih u saobraćaju.

"Nažalost, prošle godine smo imali oko 150 poginulih na putevima Srpske, a do ovog perioda taj procenat je manji za oko 30 odsto. Tome je doprinijela drugačija organizacija rada saobraćajne policije i mogućnost korištenja mobilnih radara koji nemaju mogućnost brisanja memorije, niti zaustavljanja vozila, tako da vozači ne mogu znati gdje će naići na radarsku kontrolu, biti evidentirani i sankcionisani ako ne poštuju saobraćajne propise", istakao je Lukač.

Lukač je izrazio zadovoljstvo rezultatima istraživanja javnog mnjenja o povjerenju u policiju u BiH, koje je prezentovao Centar za sigurnosne studije, a prema kojima povjerenje u policiju u BiH ima više od 60 odsto građana, a najveći procenat vjeruje policiji Republike Srpske.

"Drago mi je što je MUP Republike Srpske na prvom mjestu kada je riječ o povjerenju građana. MUP Srpske je najveća policijska agencija u BiH. Nadam se da ćemo to opravdati u narednom periodu i dati građanima još više razloga da nam vjeruju", rekao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da su završene pripreme za obilježavanje krsne slave MUP-a Srpske - Aranđelovdana, te da će biti organizovana promocija svršenih studenata Visoke škole unutrašnjih poslova, dodjela zahvalnica policajcima koji su u protekloj godini pokazali visok nivo profesionalnosti u radu, a određen broj policajaca biće promovisan u veći čin.

On je podsjetio da je povodom proslave krsne slave predstavljeno idejno rješenje centralnog spomen-obilježja za poginule pripadnike MUP-a koje će biti otvoreno na Dan MUP-a 4. aprila naredne godine.

"To zaslužuju svi poginuli pripadnici MUP-a koji su položili živote za Republiku Srpsku", zaključio je Lukač.