U selu Aranđelovo kod Trebinja danas je obilježena slava hrama Svetog Arhangela Mihajila i osveštani su parohijski dom i kapela.

Krsna slava arandjelovo

Za mještane ovog i okolnih sela ovo je, kažu, dan velike duhovne radosti.

Svetu liturgiju služio je otac Nikola Janković, uz sasluženje sveštenika oca Pera iz Grahova i nadležnog sveštenika Miroslava Ratkovića.

Otac Janković je u besjedi kazao da se dolazeći u crkvu potvrđuje ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjem.

"Najveća mudrost je Božiji poziv nama ljudima na pokajanje. Svako od nas uvijek ima za šta da se kaje i uvijek ne činimo dovoljno i uvijek nam nedostaje ljubavi", rekao je Janković.

On je poručio da se svi trebaju da se ugledaju na svjetle primjere predaka, jer su Trebinje i okolina imaju divne primjere herojstva, junaštva, vjere, ljubavi i žrtve.

Janković se u ime vladike Atanasija izvinio prisutnima i prenio im njegove pozdrave, jer zbog bolesti nije mogao da dođe da predvodi Svetu liturgiju.

Krsna slava arandjelovo

Na proslavi krsne slave okupio se veliki broj mještana, predstavnika drugih parohija iz Trebinja, a tu su bili i prijatelji iz Crne Gore - iz Nudola, Grahova, Dolova, Vilusa.

Crkva Svetog Arhangela Mihajila u Aranđelovu spada među starije crkve u ovom području i sagrađena je krajem XVI vijeka.

Crkva pamti dugo i daleko, a vjekovno postojanje ovog hrama obavezuje da se u još većem broju posjećuje i održava, kažu mještani.

"Ovim pokazujemo poštovanje prema našim precima i ovo su trenuci da naše najmlađe učimo i zavjetujemo da nastave slaviti slavu. Kad se radi složno i zajedno može se dosta toga uraditi, a rezultat toga su parohijski dom i kapela", rekao je Dragan Mrdić.

Krsna slava arandjelovo

Proslavi krsne slave hrama u selu Aranđelovu prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

On je, čestitajući praznik okupljenom narodu, rekao da su danas najvažnija komunikacija, druženje i ljudovanje jer se tim stvara razumijevanje za razgovar.

"Ta komunikacija treba da bude u svakom pogledu i to na ljudski, iskren i istinit način. Smisao života je ostavljati djela i  iza sebe - za potomke", naglasio je Petrović.

U prigodnom kulturnom programu učestvovao je Duhovni hor Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" - učenici iz Lastve, pod vođstvom nastavnika vjeronauke Mirjane Zirojević.

Krsna slava arandjelovo