Mala matura slijedi nakon završenog devetog razreda

Izvor: atvbl.com Foto: atvbl.com
TREBINJELIVE 19. 11. 2016. - 12:44h

Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj propisano je da se nakon završenog devetog razreda vrši provjera učeničkih postignuća – mala matura, i to rješavanjem testova pisanim putem.

skola-test

Programom male mature se određuju nastavni predmeti iz kojih učenici rješavaju testove, a malu maturu sprovodi Republički pedagoški zavod, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojeg je Vlada Republike Srpske usvojila 17. novembra na sjednici u Istočnom Sarajevu, predložena su zakonska rješenja koja treba da doprinesu unapređenju kvaliteta vaspitanja i obrazovanja.

Predložena su rješenja koja doprinose da učenik bude aktivni subjekt vaspitno-obrazovnog procesa, sa kojim rade dobro osposobljeni i kompetentni nastavnici i stručni saradnici, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Prvi put su definisani ishodi osnovnog vaspitanja i obrazovanja koji opisuju šta učenik treba da zna, razumije i može obavljati na osnovu završenog procesa učenja u ovom nivou obrazovanja, definisanog kroz znanje, vještine i kompetencije.

Propisuje se obaveza škole da prati interesovanje i sklonost učenika, odnosno podstiče profesionalu orijentaciju učenika, usmjerava ga za upis u srednju školu i na taj način se učenik lakše opredjeljuje za svoje prvo zanimanje.

Propisano je vaspitanje i obrazovanje djece s posebnim vaspitno-obrazovnim potrebama po individualnim obrazovnim programima, angažovanje lica-asistenta kao podrška učeniku sa smetnjama u razvoju i tima za podršku nadarenim i talentovanim učenicima.

Predloženim odredbama unapređuje se i rad sa nadarenim i talentovanim učenicima. Planirano je formiranje tima za podršku koji promoviše značaj rada sa nadarenim i talentovanim učenicima i koji sarađuje sa različitim institucijama i organizacijama koje mogu pružiti podršku nadarenim i talentovanim učenicima.

Na ovaj način i uz primjenu individualnih obrazovnih programa za darovite i talentovane će se ovim učenicima omogućiti kvalitetniji rad i bolje napredovanje tokom školovanja.

Vrednovanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada je, takođe, novo u odnosu na važeći zakon. Propisan je način sprovođenja samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja rada škole.

U Prijedlogu ovog zakona predviđeno je i da škole donose razvojne planove čijom primjenom će se znatno poboljšati kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa u smislu dugoročnog planiranja i vrednovanja rada škole.

TAGOVI:

Komentari

Postoji li mogućnost iznenadnog testiranja vaspitačica u vrtićima i kadrova u školama? Obrazovanje nam je u katastrofalnom stanju,jer sve što je zaposleno u vrtiće i škole u poslednjih 20 godina su vecinom neznalice…Mogli bi i o imenima…

Odgovori

Za malu maturu ako ne znas Oce nas stop pa da si popov sin ili lijepa popina kcer..

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja