Smanjenje plata i drugih naknada radnicima elektro-energetskog sektora o kojima su na nedavnom sastanku raspravljali predstavnici Elektroprivrede Republike Srpske sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović i resornim ministrom Petrom Đokićem, izazvale su ogorčenje i revolt među radnicima rudnika i termolektrani "Gacko" i Ugljevik".

te gacko

Žalosna je i sramna i sama ideja da se na ovom sastanku raspravljalo o umanjenju primanja, odnosno plata i drugih naknada radnicima zaposlenim u elektro-energetskom sektoru, navode u sindikalnim organizacijama ova dva giganta.

"U prilog ovoj konstataciji ide i najava da će se na sjednici Kolegija direktora ERS, koji je najavljen za sljedeću sedmicu, na dnevnom redu naći i smanjenje plata zaposlenim u Elektroprivredi", kaže se u saopštenju sindikata dva preduzeća.

Kao legalno izabrani i legitimni predstavnici radnika, predstavnici sindikata tvrde da neće dozvoliti umanjenje dostignutog nivoa plata i drugih naknada radnicima, uz napomenu da je uštede moguće izvršiti na puno drugih načina.

"Oni koji planiraju smanjenje bruto mase za primanja zaposlenim u ERS-u, oglušili su se do sada bezbroj puta na stavove sindikata da se zaustavi nekontrolisano zapošljavanje, koje je naročito izraženo u posljednjih nekoliko godina", kažu u sindikatima.

Predstavnici sindikata upozoravaju uprave svojih preduzeća i Elektroprivrede Republike Srpske, kao i resorno ministarstvo i Vladu RS, da odustanu od najave smanjenja ličnih primanja zaposlenim u ERS, jer će se u suprotnom suprotstaviti provođenju ove ideje u skladu sa zakonskom regulativom.

"Smatramo da niko nema pravo da gazi prava naših radnika od kojih većina radi u teškim uslovima rada, u svim vremenskim prilikama i neprilikama, neki čak i životno ugroženi, radeći prekovremeno i noću - a proizvodeći i održavajući ovaj sistem i Republiku Srpsku", navode ogorčeni sindikalci.

Oni su pozvali predstavnike Vlade na sastanak sa radnicima dva preduzeća.