Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je povodom 21 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da se Beograd kao garant tog sporazuma sigurno nikada neće složiti sa umanjenjem prava entiteta, a posebno prava Republike Srpske, pošto je Srpska u proteklom vremenu pokazala da može da funkcioniše.

Tomislav nikolic

Nikolić je rekao da su se nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma izdvojila dva entiteta i da se u proteklu 21 godinu bolje snašla Republika Srpska.

"Srpska je sebi pronašla mnoge partnere u inostranstvu sa kojim otvoreno sarađuje, razvija ekonomiju. Ona je prihvatila sve ono što je bilo za nju prihvatljivo da postane zajedničko, a ono što nije - nije ni morala na osnovu Ustava BiH i sada je nekima kriva zato što funkcioniše u zemlji koja ne funkcioniše", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Prema njegovim riječima, očigledno je da za 21 godinu međunarodna zajednica nije uspjela da obezbijedi funkcionisanje BiH i očigledno je da je za to sama kriva zbog toga što je postavila uslove, koje narodi u BiH čim je uspostavljen mir više nisu htjeli da ispune.

Nikolić je rekao da je to, na primjer, konsenzus o svim odlukama ili nekakav ideal da će ta zemlja odjednom biti zasnovana na jedinstvu njenih građana.

On je, govoreći o sve prisutnijim zahtjevima za reviziju Dejtonskog sporazuma, rekao da sve zavisi ko iznosi takav stav.

"Ako zahtev iznose oni koji su direktno uticali na tekst rešenja koja su data u Dejtonskom sporazumu, onda ja sumnjam u dobru nameru iako su to velike sile. Ako to rade građani BiH onda treba videti da li su jedinstveni u tome ili su se u miru podelili po verskoj i nacionalnoj pripadnosti pa svako želi da za svoj narod, veru, naciju izvuče što više", rekao je Nikolić.