Grad Trebinje dobitnik je priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" u kategoriji "Kulturna prestonica Republike Srpske", koje se dodjeljuje najzaslužnijim i najperspektivnijim gradovima, institucijama, kompanijama i pojedincima.

priznanje-kapetan-misa-atanasijevic

Priznanje zajednički dodjeljuju Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet u Novom Sadu i Agencija "Medija invent" iz Novog Sada.

Prema ocjeni žirija, gradonačelnik Trebinja Luka Petović pobrao je zasluge za priznanje "Miša Anastasijević" prvenstveno zbog pozitivnog, odnosno vizionarskog pristupa društvenom i ekonomskom razvoju Grada Trebinja, ali i Republike Srpske: "Trebinje je zaslužno za ovu nagradu prvenstveno zbog svojih razvojnih potencijala i postignutih rezultata u oblasti kulture, turizma, duhovnosti, ali i Vaše stvaralačke vizije kao novog gradonačelnika i energije koju ulažete u razvoj i napredak Republike Srpske, posebno Trebinja i Hercegovine...", kaže se u obaviještenju gradonačelniku Petroviću.

Članovi žirija za dodjelu priznanja su eminentni univerzitetski profesori i društveni radnici: prof. dr Radovan Pejanović sa Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Nevenka Žarkić-Joksimović sa Univerziteta u Beogradu, prof. dr Miodrag Koprivica - Javni servis RTV Vojvodine, mr Dragomir Đulić - Privredna komora Vojvodine i Vlado Markanović - direktor Medija inventa.

Svečana dodjela priznanja održaće se u Banjaluci 7. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Plaketu i statuu srpskog trgovca i dobrotvora Miše Anastasijevića iz 19. vijeka, inače autorsko djelo poznatog savremenog srpskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda, će u ime Grada Trebinja primiti gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.
Među nominovanim za prestižne nagrade su i: Integra inžinjering, EFT Rudnik i termoelektrana Stanari, Podrumi Vukoje, JP Autoputevi RS, Brčko gas, Etno selo Stanišići, Ekonomski fakultet Brčko, Narodno pozorište RS, M:tel Banja Luka i drugi.