U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju privode se kraju radovi na rasporedu živopisa u oltaru, gdje će, po blagoslovu vladike Grigorija, umjesto Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra biti oslikani Blagovijesti i Pedesetnica.

saborna-crkva-oltar-oslikavanje-1

A tri velika sveca srpske pravoslavne crkve, čiji su živopisi do sada bili u oltaru, od sada će se nalaziti u naosu hrama, kako bi bili bliži vjernicima.

Oslikavanje predvodi Aleksandar Živadinović, koji kaže da će u oltaru biti naslikan živopis Blagovijesti i to podijeljen na dva dijela - Gostoljublje Avramovo i Žrtva Avramova, kao i Pedesetnica - polukružni živopis koji će biti tačno iznad oltara.

"Mi smo ovo radili i u Beogradu, gdje su živopisi, kao i u Trebinju, urađeni na platnima, koje zatim postavljamo na zid, gdje se dorađuju detalji. Radimo sa platnom zbog dugovječnosti samih fresaka", pojasnio je Živadinović.

On kaže da je bavljenje ovim poslom za njega i njegove kolege veliki blagoslov, dodajući da je najljepše kad se čovjek bavi onim što voli.

Ipak, stalno penjanje na skelu, kaže Živjinović, često je problem, ali nakon završenih radova i oslikanih živopisa to predstavlja svojevrsnu nagradu.

saborna-crkva-oltar-oslikavanje-1

Sa svojim saradnicima Živojinović od 1999. godine oslikava trebinjske crkve i manastire, pa mu je, kako kaže, uvijek drago kada ponovo dođe u Trebinje, posjeti manastir Tvrdoš, Hercegovačku Gračanicu i Saborni hram.

"Umjetnik uvijek kad se vrati na mjesto gdje je radio vidi neke greškice koje je uradio, ali sve to ostaje u istoriji", navodi Živojinović.

Pored Živojinovića, na oslikavanjima u crkvi su radili ili još uvijek rade Miloš Romčević, Pero Vujović i Darko Milojević, koji su završili Akademiju Srpske pravoslavne crkve za konzervaciju i restauraciju.