U okviru sedmice tolerancije danas je u hotelu "Leotar" obilježen Međunarodni dan tolerancije.

Ziva biblioteka trebinje

Centralna aktivnost obilježavanja bila je "Živa biblioteka", koja je imala za cilj da kroz razne knjige - lične ispovijesti osoba koje su diskriminisane, podigne svijest o važnosti ovog problema u svijetu.

Kroz priču predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, te organizacija za pružanje besplatne pravne pomoći i Misije OSCE-a u BiH, prisutni su imali priliku da saznaju odgovore na pitanja kako i na koji način se treba boriti protiv netolerancije i diskriminacije.

Milica Ijačić iz Trebinja kaže da joj je današnje predavanje značilo mnogo, navodeći da je za osobe sa invaliditetom najveći problem što im mnogi javni objekti nisu prilagođeni, pa u njih bez nečije pomoći ne mogu da uđu.

"To je prvi stup diskriminacije sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom. Isto tako, u mnogim mjestima u školstvu ima problema za djecu sa posebnim potrebama, jer ne mogu da se uključe da idu u školu", navela je Ijačićeva.

U okviru "Živih biblioteka" prezentovan je i dosadašnji rad udruženja građana "Oaza" iz našeg grada.

"Cilj nam je da širimo toleranciju i da suzbijemo govor i djela mržnje. Ove radionice imaju pozitivan odjek gdje god da ih organizujemo", kazala je Nedeljka ilijić, izvršni direktor "Oaze".

Organizator današnje prezentacije je Misija OSCE-a u BiH u saradnji sa Koalicijom za borbu protiv mržnje "Stop predrasudama".