Novoizabrani gradonačelnik Trebinja Luka Petrović poručio je da ga zatečeni minus u budžetu Grada od oko dva i po miliona KM i teško stanje u gradskoj administraciji mogu samo usporiti, a nikako spriječiti da počne sa realizacijom zacrtanih projekata koji će doprinijeti ubrzanom razvoju ove lokalne zajednice i smanjenju broja nezaposlenih.

luka petrovic

Petrović je u intervjuu Srni najavio da će već sljedeće sedmice u Trebinje doći francuski investitor koji ima namjeru da otvori tekstilnu fabriku koja bi zapošljavala oko 150 radnika, dok će prvi put gradska administracija pružiti priliku licima sa biroa da dođu do zaposlenja i to prijavom na javni oglas za samozapošljavanje pri čemu će im biti obezbijeđena sva neophodna pomoć.

On je naveo da će se uskoro sastati i sa predsjednikom Koncerna "Svislajon Takovo" Rodoljubom Draškovićem, koji je, kako kaže, najvažniji investitor u Trebinju i koji će u novoj Gradskoj upravi imati bezrezervnu podršku u svim razvojnim planovima.

Uz nove proizvodne pogone, gradonačelnik Trebinja najavio je i realizaciju kapitalnih investicija, a kao jednu od najvažnijih naveo je izgradnju gradske obilaznice čija je vrijednost procijenjena na oko 25 miliona KM.

"Izgradnja ove obilaznice trebala bi da počne krajem naredne, odnosno početkom 2018. godine, a radovi bi trebalo da traju do tri godine", pojasnio je Petrović, dodajući da do prvih građevinskih radova treba izmijeniti urbanistički plan, riješiti imovinsko-pravne odnose, obezbijediti finansijsku konstrukciju...

Govoreći i o drugim planovima značajnim za razvoj Trebinja, Petrović je istakao da je već dao nalog Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti da organizuje agrarni fond, dok od nadležnih iz oblasti turizma, za početak, očekuje da organizuju pravičnu registraciju turističkih vodiča i turističkih kapaciteta, što će otvoriti mogućnost za nova radna mjesta u oblasti turističkih inspektora.

On je rekao da od direktora svih gradskih ustanova koje zarađuju novac očekuje pozitivan bilans, u suprotnom biće smijenjeni, jer je novca za njihovo subvencionisanje sve manje.

Zato će, kaže on, gradska vlast pomoći licima, njih oko 3.000, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i aktivno traže posao.

"U narednoj kalendarskoj godini biće objavljen javni poziv za prijavljivanje za samozapošljavanje. Mi ćemo im pomoći u dokumentaciji, davanju oruđa u ruke, plasmanu proizvoda ili usluga", naveo je Petrović.

U fokusu gradonačelnikovih interesovanja za pomoć je porodica. Petrović ističe da će značajnu ulogu u posredovanju između stanovništva i gradske vlasti imati mjesne zajednice čiji će predstavnici do kraja marta 2017. godine ući u svaku kuću i prikupiti njihove zahtjeve.

"Gradska uprava će im pomoći na razne načine - od rješavanja infrastrukturnih pitanja, asfalta, rasvjete, kanalizacije, vodovoda, obnove kuća do pomoći u liječenju, smještaju u domove, banjskih liječenja, subvencija u lijekovima, socijalnih davanja, ali i stvaranju mogućnosti za zaposlenje", kaže Petrović.

On je pojasnio da je već sačinjen kriterijum prema kojem će za državni posao moći da aplicira porodica čija su primanja po članu manja od 300 KM, a u zavisnosti od broja takvih porodica, moguće je i da taj kriterijum bude smanjen na 200 KM.

Petrović u intervjuu Srni naglašava da se njegov rad neće zasnivati na lažno projektovanim budžetima, nerealnim željama i lažima, kao što je to radila prethodna vlast, već će pred građane izaći sa istinom ma koliko ona bila teška, jer se to, kako kaže, očekuje od odgovornih ljudi.

Trenutno, kaže Petrović, istina u Gradskoj upravi je više nego jasna - za 92 radnika Gradske uprave vlast koja ih je zaposlila nije planirala troškove ličnih primanja, zbog čega su upitne njihove plate za novembar i decembar.

Na pitanje kako su do sada njima isplaćivane plate, Petrović je rekao da je u protekle četiri godine budžet svake godine "prihranjivan" sa oko tri miliona KM od prodaje imovine svih građana Trebinja i taj novac je, umjesto u investicije, išao na konto ličnih rashoda.

Ukoliko ne bude novca, ističe Petrović, biće proveden interni konkurs u svakom od sedam gradskih odjeljenja koji će pokazati višak radne snage, čime će prestati da postoje izmišljena radna mjesta.

Preglomazna administracija prisilila je novog gradonačelnika da zabrani zapošljavanja u svim gradskim ustanovama i preduzećima, ali on kaže da to ne znači da se građani neće zapošljavati.

On je rekao da je jedan od njegovih prioriteta pronalaženje kvalitetnog kadra, a ne poslušnika, kao što je bio slučaj u gradskoj administraciji u prethodne četiri godine.

"Tražićemo ljude sa stavom. Nećemo poslušnike i poltrone, već kadar koji nas jedini može spasiti. Opredijelio sam se za vrijedne ljude koji će da doprinose razvoju grada", istakao je Petrović.

Sa novim kadrom pokušaće, kaže on, da ostvari i uspješniku saradnju sa Banjalukom i Beogradom, a planu već ima i oživljavanje Saveza opština i gradova istočne Hercegovine.

Petrović je poručio da su konačno, nakon četiri godine, vrata Gradske uprave širom otvorena za predstavnike svih republičkih i drugih institucija, najavljujući da će im uputiti zvaničan dopis da do Nove godine dođu u prvu radnu posjetu Trebinju.