Na današnji dan prije sedam godina upokojio se patrijarh srpski gospodin Pavle.

patrijarh srpski pavle

Poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je od 1990. pa sve do smrti 2009. godine.
Pamtimo ga kao mudrog čovjeka čiji se govori i besjede prepričavaju i pamte.

Ovo su neke od njih.

– Čovjek je jači mrtav nego nečovjek živ.

- Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „Što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja

– Kad se čovjek rodi, cijeli svijet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, cijeli svijet plače, a samo on se raduje.

– Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo.

– Vrijeme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali prošlosti kao vremena nema. Ima ostataka od prošlosti. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? Ima samo sadašnjost. Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na Njega se odnosi vječnost. A vječnost je stalna sadašnjost. Nema ni prošlosti ni budućnosti.

– Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E zato sam hrišćanin.

– Oni ne shvataju hrišćanski ljubav koja ne traži svoje, koja gleda uvijek na drugog, ne samo na sebe. Ako se traži svoje, to je već trgovina.

– Proćiće sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvijek.