U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je priređena promocija knjige "Poslušajte Srbi u sve tri vjere i drugi" autora Petra Aškrabe Zagorskog, koja obrađuje istorijske i životne teme, sa uputama za življenje, a govori i o politici, strankama, religijama.

promocija knjige petra askrabe zagorskog

Malo je ljudi koji nisu čuli za Petra Aškrabu Zagorskog. Njegove knjige su istorijske teme - ovdašnje i svjetske - od Hrista pa do danas. Piše i o seobama, prezimenima, događajima, podmetačinama, zaboravima, o srpskim srećama i nesrećama.

Večeras predstavljeni naslov je knjiga misli i pouka napisanih na osnovu psiholoških i istorijskih proučavanja srpskog naroda, nastala na osnovu dugog i generacijskog istraživanja.

"Ovo su moja istraživanja, pa čak i mojih predaka, koji su u svoje vrijeme zapisivali i tako iza sebe ostavili pisani trag. Ovo nije knjiga da se sjedne pa da se piše, nego je u pitanju djelo gdje se istražuje i utvrđuje istina", kazao je Aškraba.

Aškraba je na 611 strana napisao ono što je zaključio i utvrdio o svim dešavanjima prije 2.500 godina na prostoru od Zagorske Srbije od Soluna i Alpi, što je, inače, u fokusu njegovog istraživanja.

"To su istorijska dešavanja, prilike, život, hrana, vaspitanje. Ovdje govorim o bratstvu jednog naroda u različitim vjerama na našem prostoru", naveo je Aškraba, dodajući da knjiga na svojevrstan način usmjerava ljude šta da rade, kako da opstanu i kako da se razviju, a da pritom ne propadnu.

Poznat po istraživanju porijekla srpskih prezimena, te po zagovaranju istorije drugačije od zvanične, Aškrabi je ovo 13. knjiga.

Pored autora, o knjizi su govorili i istoričar Boris Cicović i pjesnik Novica Telebak.