Predstavnici trebinjskih mjesnih zajednica danas su prvi put nakon šest godina došli u Gradsku upravu na poziv novog gradonačelnika Luke Petrovića, koji je poručio da je mjesna zajednica osnovna ćelija organizacije građana preko koje će moći da kandiduju svoje potrebe i ukažu na probleme.

Sastanak mjesne zajednice

Petrović je rekao Srni da će mjesna zajednica ubuduće biti servis između građana i Gradske uprave, odnosna gradonačelnika i načelnika odjeljenja, napominjući da će one koje to budu kvalitetno radile biti posebno nagrađivane iz granta iz budžeta grada.

On je istakao da će dva odbornika u Skupštini grada biti određena za analizu i unapređenje rada mjesnih zajednica.

"Razgovarali smo na koji način da izaberemo najreprezentativnije ljude koji će na volonterskoj osnovi raditi za dobrobit grada i da se delegiraju pitanja iz raznih oblasti, od samozapošljavanja, zapošljavanja, privatnih inicijativa, socijalnih davanja, pomoći u infrastrukturnim projektima", rekao je Petrović i dodao da bi ta pitanja išla preko mjesnih zajednica.

Navodeći da je u fokusu njegovog rada porodica, Petrović je rekao da će mjesne zajednice imati ulogu da gradskim odjeljenjima i Gradskoj upravi dostavljaju zahjeve i ukazuje na potrebe porodica kojima je pomoć neophodna.

"Želimo da uspostavimo cirkulaciju informacija, da uvedemo što više ljudu u organizacionu strukturu Gradske uprave i da izbacimo politikanstvo i lažna lobiranja, što je dovodilo do toga da mjesne zajednice nisu imale nikakve funkcije, da su preskakane po pitanju prodaje imovine, dovođenja investicija i rješavanja infrastrukturnih zadataka, ali i po pitanja učešća u radu gradske skupštine", rekao je Petrović.

On je istakao da će na ovaj način biti uspostavljeno jedinstvo među ljudima, bolja komunikacija i brže rješavanje problema.

"Nisam u prilici da dnevno primim od 50 do 100 ljudi i da saslušam njihove probleme, ali ćemo to sve uspjeti pomoću mjesnih zajednica", rekao je Petrović, napominjući da u Trebinju ima 18 mjesnih zajednica od čega osam gradskih i deset ruralnih ili prigradskih.

Petrović kaže da je dogovoreno da u roku od 90 dana budu održani izbori unutar mjesnih zajednica, napominjući da je nakon promjene lokalne vlasti, po zakonu, obaveza da se održe izbori u mjesnim zajednicama, što nije učinjeno 2012. godine.

Predstavnik Mjesne zajednice Tini Aleksandar Forkapić izrazio je zadovoljstvo što ih je Petrović četvrtog radnog dana na funkciji gradonačelnika pozvao na razgovor i salušao sve njihove probleme.

"Prijatno smo iznenađeni njegovom otvorenošću i željom da pomogne građanima, pri čemu bi mjesne zajednice imali ulogu koju i trebaju", istakao je Forkapić i napomenuo da ih u proteklih šest godina niko nikada nije pozvao na razgovor u Gradsku upravu.

Naredni sastanak gradonačelnika, načelnika odjeljenja i predsjednika mjesnih zajednica zakazan je za šest mjeseci, a, ukoliko bude potrebe, biće održan i ranije.