Analize Agencije za bezbjednost hrane u BiH utvrdilo je nadavno prisustvo pesticida u narandžama, nektarinama i jabukama na tržištu BiH.

Voce

Rezultati su pokazali da je od deset vrsta voća i povrća, kod njih 3,59 odsto potvrđeno prisustvo ostataka pesticida.

Materije opasne za zdravlje potrošača pronađene su u dva uzorka nektarina i narandži te jednom uzorku jabuka.

 Džemil Hajrić, direktor Agencije, u izjavi za "Avaz" kazao je da je u pet proizvoda utvrđeno prisustvo ostataka pesticida iznad maksimalno dozvoljenog nivoa, od kojih su četiri bila iz uvoza, a jedan domaće proizvodnje.

- Analize na prisustvo 181 aktivne tvari pesticida rađene su po akreditovanim metodama u laboratoriji koji ispunjava norme 17025, što je izuzetno značajno zbog analitičke i pravne vjerodostojnosti rezultata, primjene odgovarajućih inspekcijskih mera te usporedivosti podataka sa zemljama u okruženju i EU. Za svaki uzorak čijom je analizom utvrđena neusklađenost u odnosu na važeće propise, Agencija je dostavila nadležnim inspekcijskim organima preporuke za daljnje postupanje, povlačenje s tržišta – istakao je on.
U 97 odsto uzoraka hrane sakupljene u Bosni i Hercegovini nema ostataka pesticida, pokazalo je istraživanje koje je provela Agencija za sigurnost hrane BiH.

Izvještaj je urađen na osnovu 139 uzoraka hrane uzetih iz 20 bosanskohercegovačkih gradova.