Čim se spomene Hercegovina, čini se da je prva asocijacija na ovo područje brojni specijaliteti. Za sve gurmane donosimo jednu pikantnu priču – o siru iz mijeha. Ekipa RTRS-a posjetila je mini-gazdinstvo Glogovac u Nevesinju i vidjela kako nastaje jedan od najprepoznatljivijih brendova Hercegovine.

sir-iz-mijeha

Ako bismo htjeli da izdvojimo nešto iz bogate gastro-ponude Nevesinja i ono po čemu je ovaj kraj zaista prepoznatljiv onda bi to svakako bio sir. Upravo ovdje se proizvode različite vrste sireva. Među njima i sir iz mijeha koji je jedinstven u svijetu.
Svi koji su jednom bili u Hercegovini, znaju da je sir nezaobilazna namirnica u ovim krajevima.

Takođe, posebna čast se ukazuje gostu kada mu se ponudi sir iz mijeha, koji se vijekovima pravi na području visoke Hercegovine.

Podaci govore da mu porijeklo seže čak do ilirskih pastira. A ostaće zabilježeno da su početkom četrnaestog vijeka stanovnici Dubrovnika, željno iščekivali prodavce kako bi pazarili ovu mlječnu poslasticu.

Receptura se po pravilu prenosila sa generacije na generaciju i sačuvala se sve do danas.

Iako se mnogi dive sirevima iz Franscuske i Švajcarske, upravo ovim nadaleko čuvenim, po kvalitetu, može da parira herecgovački sir iz mijeha, jedinstvenog i pikantnog okusa, koji osvaja sva čula.

Pravi se isključivo od nepasterizovanog, po pravilu kravljeg mlijeka, a rjeđe i ovčjeg.