Visoke štikle su ženski imperativ broj jedan. Ništa nas ne čini tako seksi kao par obuće na visoku štiklu. Sve i da niste ljubitelj potpetica sigurni smo da imate par ili dva obuće koju nosite u posebnim prilikama.

stikle

A, naravno, tu su i one dame koje obožavaju štikle i nose ih svaki dan.

Pitanje koje se iznova i iznova postavlja jeste da li su visoke štikle zdrave za našu kičmu i stopala i ako jesu koja je najbolja visina koju treba da nosimo?

U današenjm postu odgovaramo vam upravo na ovo pitanje.

Činjenica je da štikle jesu dobre za naše telo, tačnije za položaj kičme i zdravlje stopala, ali treba imati granicu u njihovoj visini!

Previsoka štikla stvara ogroman pritisak na zglobove i dugoročno utiče na krivljenje kičme, tako što remeti biomehaniku vašeg hoda. Pravite manje korake, ne možete brzo da se krećete, a tjelesna težina se prebacuje na prednji dio stopala čineći da se tijelo povija ka naprijed. Ovo stvara ogroman pritisak na zglobove, koljena i donji dio leđa, stvarajući bolove, a na duge staze i ozbiljnije probleme sa držanjem i kičmenim stubom.

Nasuprot popularnom vjerovanju, plaforma vam neće puno pomoći kod visoke štikle. Negativni efekti su podjednako izraženi, iako vam možda djeluje da platforma obuću čini udobnijom.

Takođe, jako je bitno i kakav je sam model obuće na štiklu. Dublji i plići modeli čizama bolje drže zglob i stopalo od recimo papuča i sandala. Salonke, ukoliko su kvalitetne, takođe spadaju u pogodniju obuću na štiklu.

Oslušnite svoj osjećaj i uvijek kada kupujete obuću prošetajte malo po radnji da steknete utisak o stabilnosti.

S druge strane, ni previše ravna obuća ne pogoduje zdravlju vaše kičme, pogotovo kod osoba koje imaju prirodno ravna ili spuštena stopala. Ravna obuća može podjednako izazvati bol i krivljenje kičme kao i previsoka štikla.

Dr Emili Splihal - pedijatar i specijalista za mehaniku kretanja ističe da su idealne visine štikle one koje ne prelaze 7 i po cm. Sve preko toga ni u kom slučaju nije zdravo i pogodno za vaše tijelo.