Uzgoj smilja u Hercegovini je u ekspanziji, što potvrđuje širenje zasada ove ljekovite biljke i sve veći broj malih uzgajivača.

destilerija-ljubinje

Proizvođači ne bi trebalo da imaju problema sa otkupom, jer je u Ljubinju otvorena destilerija za preradu smilja.

Velika potražnja za smiljem i odlični uslovi za uzgoj ovih ljekovitih biljaka na području Hercegovine, dobitna su kombinacija za zapošljavanje u izrazito nerazvijenim opštinama poput Ljubinja.

Za one koji će se odlučiti za pokretanje ovog uzgoja, novotvorena destilerija nudi zagarnotvan otkup, ali i sadni materijal i neophodne analize zemljišta za organsku proizvodnju.

Nova destilerija ima kapacitet dnevne prerade od 15 tona svježe biljne mase. U pogonima za preradu posao je dobilo 15 Ljubinjaca, a investitor, Imortele grupa, očekuje da će se kroz kooperantske ugovore o otkupu smilja, stvoriti mogućnost samozapošljavanja stotinak proizvođača iz ove i drugih hercegovačkih opština.

Kristina Dujmović, član uprave Destilerije „Golden flauer“ Ljubinje ističe da za njihove kooperante nude setifikovane sadnice koje kooperanti ne moraju platiti odmah već prilikom otkupa svježe mase. Cijena ove sezone je 3,20 do 3, 50 KM.

Uz pokretanje prerade u novotvorenoj destileriji, investitor planira širenje plantaže smilja u selu Bančići, sa sadašnjih 30 na 70 hektara. To znači i otvaranje novih radnih mjesta.

Značaj ovakvih projekata prepoznala je i nova administarcija opštine Ljubinje, pružajući neophodnu logističku podršku.

Darko Krunić, načelnik Ljubinja ističe da nije mogao biti ljepši početak njegovog mandata. Kaže da otvaranje destilerije i nova radna mjesta znači mnogo za ovu malu opštinu.

Uzgoj smilja i poluprerada samo su prvi korak, poručju investitori i nadležni u lokalnoj upravi. Dugoročni poslovni plan predviđa proizvodnju gotovih proizvoda, ali i sadnju drugih submediternaskih kultura pelina i žalfije.