Prije 98 godina, Veliki rat je okončan potpisivanjem primirja u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, u šumi kod grada Kompjenj.

Dan primirja u prvim svjetskom ratu

Taj dan se danas obilježava u cijeloj Evropi, zemlje Komonvelta ga obilježavaju kao Dan sjećanja, a Amerikanci kao Dan veterana.

U Francuskoj, na primjer, odaje se pošta i vojnicima poginulim u Drugom svjetskom ratu, ali i u novijim sukobima.

Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji, kaže da svi gradovi i sva sela obilježavaju 11. novembar i svi se sjećaju svojih mrtvih.

"U svakom selu ćete naći spomenik posvećen tim žrtvama. Svečanostima prisustvuju vojne i civilne vlasti, nekadašnji ratnici ali i građani. U obavezi smo da prenesemo mladima to sjećanje jer i danas treba da smo vječno zahvalni žrtvama i da budemo svjesni da će, nažalost, uvijek biti potrebe da žrtvujemo svoj život za svoju domovinu", rekla je ambasadorka Moro.

Srbija Dan primirja obilježava od 2012. godine. Prethodno, taj datum se u Srbiji obilježavao od 1919. godine, sve do početka Drugog svjetskog rata.

Da bi ponovo gradili kulturu sjećanja, smatraju istoričari, potrebno je u cijeli proces više uključiti obrazovni sistem ali i ustanove kulture.

"Ako se budemo zadržali na manifestacionom momentu, nećemo doći do suštine, a to je obrazovanje i kulutra. Nedostaje nam znanje koje je stereotipno znanje o velikim bitkama, velikim pobjedama i porazima i velikim stradanjima, ali Prvi svjetski rat je složena pojava, složen proces koji je trajao četiri godine i bio prvi veliki globalni, totalni rat", objašnjava istoričar Dejan Ristić.

Ono što se promijenilo u odnosu na period neposredno poslije rata jeste to što se danas odaje pošta žrtvama i na pobjedničkoj i na gubitničkoj strani.

"Za istorijske neprijatelje, kao što su bile, na primjer, Francuska i Njemačka, bitka kao što je Verdenska, čiju stogodišnjicu obilježavamo ove godine, postala je simbol pomirenja. Treba da se sjetimo slike kancelara Kola i predsjednika Miterana koji su s rukom u ruci obilježeli stradanje u Verdenskoj bici. U toj bici je bilo 700.000 žrtava, ravnopravo i na francuskoj i na njemačkoj strani", rekla je ambasadorka Moro.

Od 1914. do 1918. godine poginulo između 15 i 20 miliona ljudi. Tokom Prvog svjetskog rata, Srbija je izgubila trećinu stanovništa.

Primirje, koje je potpisano 11. novembra, bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.