U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba fotografija "Dobojski logor - kultura sjećanja 1915-2015", koja podsjeća na preko 47.000 zarobljenika sa područja istočne Hercegovine i Podrinja od kojih je preko 5.000 mučenički izgubilo život u ovom kazamatu Austrougarske  monarhije.

izlozba-dobojski-logor-1

Izložba je, prema riječima Milke Ćosić - višeg kustosa istoričara u Muzeju grada Doboja, nastala u znak sjećanja i želje Dobojlija da preko 5.ooo stradalih mučenika vrate u svoj zavičaj kroz pominjanje njihovih imena.

"U 20. vijeku naš narod je masovno stradao i mjeri se milionima žrtava. Iz tog razloga je važno da se njeguje kultura sjećanja, jer ako se ne vodi računa o tome - vrlo lako može da se desi da se ponovi istorija i to u gorim i strašnijim oblicima", kazala je Ćosićeva.

Sam ulazak na postavku izložbe je neobičan i posjetioce priprema na ono što tek trebaju da vide. Sa jedne strane zida je plakat iz 1938. godine sa osvećenja crkve i spomen kosturnice palim žrtvama 1915-1916 u Doboju, a sa druge strane kandilo sa tog istog osvećenja.

Prvi kontigent zarobljenika došao je u dobojski logor 27. decembra 1915. godine i do 5. jula 1917. godine kroz logor je prošlo oko 47.000 ljudi.

S druge strane, preko 5.000 ljudi je ostavilo svoje živote u ovom logoru, koji je bio inspiracija još monstruoznijim zločinima tokom Drugog svjetskog rata na području Kraljevine Jugoslavije - Donje Gradine, Jasenovca...

Prema riječima Zorana Mijanovića, višeg kustosa Muzeja Hercegovine, zarobljenici su dovođeni sa graničnog područja istočne Hercegovine i Podrinja sa Srbijom i Crnog Gorom, kako bi se na taj način prekinula veza između Srba sa dvije strane rijeke Drine.

Na izložbi se nalaze imena i prezimena osoba iz Trebinja, Gacka, Bileće, Sokoca, Sarajeva, Višegrada, Rogatice i Foče koja su stradala u logoru.

Sa područja Trebinja nalazi se oko 500 imena.

izlozba-dobojski-logor-1

Izložbu su priredili Muzej u Doboju i Arhijerejsko namjesništvo dobojske Srpske pravoslavne crkve u saradnji sa srednjoškolcima sa područja ovog grada.