Akademska slikarka Vera Kekić iz Trebinja priredila je u praškoj galeriji "SUJB" izložbu slika pod nazivom "Love - Ljubav", koju su u glavnom gradu Češke organizovale porodice Sparavalo i Maksimović.

izlozba-vere-kekic-u-pragu-1

Njena dvadeseta samostalna izložba se dogodila u gradu koji je sam po sebi galerija i koji u svakom momentu vrvi kulturnim događajima vrlo prestižnih dimenzija.

Slike Vere Kekić su neprestana priča o ljubavi, međusobnom prožimanju, i komunikaciji među ljudima.

Svoju "poeziju" ispisuje bojom, nastoji povezati naizgled nespojivo koristeći pritom pretežno jasno crvenu - kao simbol ženskog i sito plavu - kao simbol muškog elementa, kazala je Zvjezdana Marković, menadžer umjetnosti.

"Već pri pomisli na kombinaciju pomenutih boja, slutimo sukob, sumnjamo u sklad i zajednički pravac. Slike su pune dijaloga u kojima se očituje dominacija jednog elementa, ali već u sljedećem momentu situacija se mijenja. Slike sugerišu eksploziju emocija, od apsolutnog nesklada, potom uspostavljanja dijaloga, pa sve do čisto erotskih poruka. Iako u suprotnosti, crvena s plavom postepeno nalazi svoj smiraj u ljubičastim tonovima. Međutim, i ta ljubičasta je nestalna, dinamična, puna veselja, ali i suza", dodala je Marković.

izlozba-vere-kekic-u-pragu-1

Bijelom bojom, pojasnila je Marković, Vera Kekić označava ljubav dajući joj tako karakter opuštanja postignutog skladnošću, simboliku čistote i otvorenosti, odanosti nenarušene prethodnim dijalogom iz koga se ona, apsurdno rađa.

"Bijela nikada ne dominira, baš kao što ni ljubav ne dominira u međuljudskim odnosima. Vera Kekić bijelu, kao simbol ljubavi, ne dovodi u pitanje ali upozorava na krhkost i opasnost da se lako izgubi", navela je Marković na otvaranju izložbe u Pragu.

Posjetioci će u narednih mjesec dana imati priliku da vide dvadeset i dva rada od kojih mnogi čine parove.

Slike su rađene kombinovanom tehnikom, a kako jedan posjetilac reče: ovo je vatromet boja, neizmjerno sam zadovoljan. izlozba-vere-kekic-u-pragu-1

Ova zložba, kao i mnoge do sada održane izložbe i druge kulturne aktivnosti u Pragu, kojima se želi prezentovati kultura i umjetnost BiH, rezultat su profesionalnog angažmana menadžera umjetnosti Zvjezdane Marković.

Preko dvadeset godina, Markovićeva praškoj publici otkriva svijet najsuptilnijih emocija i balkanskih priča izraženih bojom i olovkom.

Tako su u Pragu viđene slike Safeta Zeca, Edina Numankadića, Ilije Vitorovića, Gordane Stanić, Nerice Osmančević, Safeta Krupića, Peđe Đakovića, Aldina Popaje, Helene Vančurove itd. izlozba-vere-kekic-u-pragu-1