Njegovo preosveštenstvo, umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić, istakao je da svi zajedno trebamo da obnovimo Brankovića kulu i podignemo crkvu posvećenu Svetim Brankovićima, čime bi se Trebinje i Trebinjci odužili ovoj vlasteoskoj porodici, čiji su korijeni sa ovog područja.

vladika atanasije jevtic

Izgradnjom crkve i uređenjem prostora oko nje, kako je napomenuo vladika Atanasije koji je u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment sinoć održao predavanje na temu "Zemlja humska – sveta Hercegovina", to bi bio kulturno-istorijski i turistički spomenik Trebinja, o čemu je već izradio elaborat i predao ga vladici Grigoriju.

"Prostoru Brankovića kule bio bi omogućen prilaz izgradnjom obilaznice, o čemu sam još ranije razgovarao sa aktuelnim gradonačelnikom Lukom Petrovićem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji se još tada saglasio“, kazao je vladika Atanasije.

On je istakao da bi volio da to bude kopija crkve Bogorodice zahumske, koja je zadužbina Brankovića na Ohridskom jezeru, a koja svojim imenom svjedoči da Brankovići nisu zaboravili svoj trebinjski zavičaj.

kula-brankovica-i-crkva-bogorodice-zahumske Kula Brankovića i crkva Bogorodice Zahumske u Ohridu

Govoreći o porijeklu dinastije Branković, vladika je rekao da su njeni rodonačelnici vlastelin Mladen - upravitelj Trebinja u doba kraljeva Milutina i Stefana Dečanskog i njegov sin Branko Mladenović - guverner Ohrida za vrijeme cara Dušana.

Prema njegovim riječima, kosovska istorija Brankovića počinje kasnije i to prelaskom Brankovih sinova - Vuka i Grgura iz Ohrida na prostor Drenice, na Kosovu i Metohiji.

Kasnije su, pojasnio je vladika, zbog Vukovog „kalkulisanja“ i povlačenja iz bitke na Kosovu 1389. godine, Brankovići u narodnom predanju označeni kao izdajnici, ali da „narodna pjesma nije mjerilo“ jer su Brankovići bili i sveci i čestiti vladari.

Vladika je napomenuo da se četvoro Brankovića posvetilo i to: despot Stefan „Slijepi“, majka Angelina - Stefanova supruga, vladika Maksim i despot Jovan.

sveti-brankovici