Valid Farez, savjetnik za spoljnu politiku novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, zastupa stav da Srbima u Bosni treba dati pravo na samoopredjeljenje.

valid-farez

Tramp je, naime, za svog savjetnika za spoljne poslove postavio Valida Fareza, karijernog diplomatu koji zastupa stav da Srbima u Bosni i Hercegovini treba dati pravo na samooprjedeljenje, odnosno da u budućnosti treba dozvoliti ujedinjenje Srbije i Republike Srpske! Ko je Valid Farez

* Rođen 1957. godine u Bejrutu, u Libanu

* Emigrirao u Ameriku 1990. godine

* Stručnjak za terorizam i Bliski istok, radio za televizije Foks njuz i NBC

* Tokom 2011. savjetovao kandidata za predsjednika SAD Mita Romnija

* Tramp ga je za svog savjetnika postavio 2016. godine

Počele promjene

Kako su objavili mediji u Vašingtonu, Tramp je juče objavio spisak savjetnika za spoljne poslove, na kom se nalazi i Valid Farez. Američki novinari Fareza, porijeklom Libanca, opisuju kao neokonzervativca i akademika koji je za vrijeme građanskog rata u svojoj otadžbini imao tijesne veze sa hrišćanskim milicijama.

Posebno se ističe njegova izjava u vezi sa NATO agresijom na Srbiju, koja je data 2007. godine, nepunih godinu dana prije nego što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost.

- Sveopšta kampanja Al Kaide uništila je srpsku armiju na Kosovu i vodila ka promjeni režima u Srbiji. Ako se nezavisnost Kosova desi, onda isto mora biti ponuđeno i Srbima u BiH - istakao je tada Farez, čime je praktično podržao nezavisnost Republike Srpske i njeno ujedinjenje sa Srbijom!

Na pitanje koliko je vejrovatno da će Tramp promijeniti politiku SAD prema Srbiji, urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović kaže da se neke stvari već sada mijenjaju.

- Rat između Istoka i Zapada danas postaje manje vjerovatan nego juče. Prostor za suverenitet zemalja bitno se povećao, a već danas centralni Balkan na čelu sa Srbijom nešto lakše diše, jer je destabilizacija koja se ovdje događala prethodnih mjeseci bila priprema za vladavinu Klintonove. Već danas centralno poprište za sudbinu svijeta jeste tamo gdje nikad nije bilo, u Americi. Sada samo ostaje pitanje hoće li Tramp imati snage da promijeni Ameriku iznutra i da je očisti od uticaja Klintonovih. Ako uspije, biće to drugačija i dobroćudnija Amerika; ako ne, biće to Amerika jakog unutrašnjeg sukoba koje će sve manje biti u ostalim sukobima - poručuje Cvijanović.