Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije služio je jutros u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen borcima poginulim u dvije mitrovdanske bitke na nevesinjskom ratištu - 1992. i 1994. godine.

Nevesinje krsna slava Vladika Atanasije istakao je da je Sveti Dimitrije spasio srpski narod i Nevesinje i uvijek mu bio na pomoći i prisjetio se Mitrovdana 1992. godine, kada je, kako je rekao, petostruko jači neprijatelj poražen.

"Sveti Dimitrije nam je pomogao i pomagaće nam. Treba da mu se molimo, svetkujemo i čuvamo vrijednosti i vjeru u Hrista", dodao je vladika Atanasije.

Ističući da je Hercegovina uvijek davala junake i da je tako bilo i u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, vladika Atanasije je rekao da je bio svjedok mitrovdanskih bitaka i hrabrosti i junaštva boraca nevesinjske brigade i naroda ovog kraja.

Vladika Atanasije poručio je srpskom narodu da bude vjeran svojim svetinjama i da djecu uči pravim vrijednostima.

Nakon liturgije, služen je pomen poginulim borcima kod Spomen-obilježja na Gvozdu i položeni su vijenci.

U Mitrovdanskoj bici 1992. poginula su 42 borca, a ranjeno ih je oko 750, dok su za Mitrovdan 1994. poginula 22 borca, a ranjeno je 140.