Sedam kilometara od Trebinja, po selima šeta medvjed. Od košnice do košnice. Malo koji domaćin u Trebinjskoj šumi nije se naljutio zbog gladnog mede koji ovih dana zadaje prave glavobolje.

medvjed-trebinje

Na imanju Mirka Milojevića sve je puno medvjeđih tragova.

Uništio je čak 18 košnica i pojeo oko 250 kilograma meda, a domaćin je ramove pronalazio oko 200 metara udaljene o imanja.

I to u prvom naletu. Vratio se medo ponovo kvalitetnom saću medu i pojeo još stotinak kila. Štete se mjeri hiljadama maraka.

“Plus što su uništeni vosak, ramovi, dijelovi košnica. To je šteta sigurno pet šest hiljada maraka, direktna šteta. Nikad se nije dešavalo da medvjedi ovdje dolaze”, rekao je Mirko Milojević iz Trebinjskih brda.

Da su imali avanturu sa medom prijavilo je još troje domaćina iz trebinjskih sela. Šteta prelazi desetine hiljada maraka. Ali u gradskoj kasi para za nadoknadu nema.

“Grad Trebinje nije planirao sredstva u budžetu za ovu namjenu, mada po zakonu o lovstvu grad Trebinje snosi nekih 25 odsto od procjenjene štete, dok Republika Srpska snosi oko 45 odsto”, rekao je Jovan Runjevac, stručni saradnik za ruralni razvoju u upravi grada Trebinje.

Iako su pčelinjaci obezbjeđeni strujom to medvjedu izgleda nije bila prepreka. Napada kasno noću, a do sada ga niko nije vidio.

Domaćini misle da se radi o medvjedici i gladnim mečićima, s obzirom na ogromne količine meda koje su nestale iz pčelinjaka.