Građani Trebinja sve više strahuju od pasa lutalica koji se kreću u čoporima, a u Službi hitne medicinske pomoći evidentiran je povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda ovih životinja.

psi-lutalice-trebinje

Kretanje u čoporima do desetak pasa posebno je primjetno ujutro, ali i tokom dana, i to po centru grada, ispred škola, što posebno zabrinjava roditelje koji djecu iz predostrožnosti prate i čekaju ispred ovih ustanova.

Načelnik trebinjske Hitne pomoći Saša Borjan potvrdio je Srni da je posljednjih mjeseci povećan broj ljudi koji dolaze sa povredama od ujeda pasa, a uglavnom je riječ o osobama srednje i starije životne dobi.

"Ujedi nisu samo od pasa lutalica, već i od pasa kućnih ljubimaca", kaže Borjan i dodaje da ima blažih povreda, ogrebotina, ali da bude i ozbiljnijih povreda kao što su razderotine.

On napominje da je veoma važno odmah se javiti ljekaru, radi pravilnog tretmana povreda i previjanja rane, da ne bi došlo do upale.

"Bilo je nekoliko slučajeva da su pacijenti nakon ujeda psa dobijali upale, jer je riječ o prljavim ranama, pa dan nakon ujeda nisu mogli pomjeriti taj dio tijela", rekao je Borjan.

Načelnik stambeno-komunalnog odjeljenja Miroslav Bakoč potvrdio je Srni da psi lutalice predstavljaju veliki problem u gradu, te da se konstantno pojavljuju novi psi, zbog neodgovornih građana koji napuštaju ljubimce i ostavljaju ih u prigradskim naseljima.

"Bude dosta agresivnih pasa, ali i lovačkih, koje nezadovoljni vlasnici ostavljaju i prepuštaju ulici", rekao je Bakoč i dodao da je jedino rješenje kastracija pasa i čipovanje.

psi azil trebinje

Prema njegovim riječima, problem je što nadležno odjeljenje ne posjeduje adekvatnu opremu za hvatanje pasa, pa se, iako su dva čovjeka koja rade te poslove edukovani, nedavno dogodilo da je jedan teže povrijeđen prilikom ubacivanja psa u vozilo.

"Dobijamo veliki broj poziva nezadovoljnih građana, ali radimo sve što je u našoj moći da pohvatamo pse i smjestimo ih u azil", rekao je Bakoč, navodeći da u azilu ima stotinjak pasa, ali da ima još mjesta.
Žena srednjih godina iz prigradskog naselja Tini, koja svako jutro u 5.00 časova ide na posao, kaže da je uvijek u strahu da li će je razjareni i gladni psi napasti, što joj se nedavno desilo.

Zbog okupljanja pasa oko prodajnih objekata roditelji su u strahu da djecu pošalju u trgovinu, dok se oni stariji uvijek kreću sa većim štapovima.